top of page

Usman ibn 'Affan ( Uthman) - Den tredje kalifen

Usman ibn Affan (576-656 e.Kr.) var en följeslagare till profeten Muhammed och den tredje kalifen i det islamiska samfundet. Han spelade en nyckelroll i den tidiga utvecklingen av islam och övervakade sammanställningen av Koranen under hans regeringstid som kalif.


Usman föddes i en framstående familj i Mecka och var känd för sin rikedom och generositet. Han var en av de tidiga konverterarna till islam och spelade en viktig roll i det muslimska samfundet. Han var känd för sin ödmjukhet och fromhet och var mycket respekterad av profeten Muhammed och hans följeslagare.


Efter den andra kalifens, Umar ibn al-Khattabs död, valdes Usman till den tredje kalifen av det muslimska samfundet. Under sin regeringstid övervakade han expansionen av det islamiska imperiet och etableringen av nya städer, inklusive Kufa och Basra.


Usman är kanske mest känd för sin roll i sammanställningen av Koranen. Under sin regeringstid beordrade han sammanställningen av Koranen till en enda, standardiserad text. Denna text baserades på den koraniska text som hade bevarats i minnet av profeten Muhammeds följeslagare, samt skrivna kopior som hade gjorts under islams första år.


Usmans beslut att sammanställa Koranen var en viktig milstolpe i utvecklingen av islam, eftersom det säkerställde bevarandet av Koranens text och underlättade spridningen av religionen i hela den muslimska världen. Idag är Koranen som sammanställdes under Usmans regering fortfarande den auktoritativa texten i islam.


Usman var också känd för sina ansträngningar att säkerställa rättvisa och rättvisa i sin styrning. Han är krediterad för att ha upprättat ett system med domare och domstolar för att säkerställa att tvister löstes rättvist och enligt islamiska principer. Han främjade också användningen av arabiska som språket i det islamiska imperiet, vilket hjälpte till att underlätta kommunikation och spridning av islam.


Usmans arv i den islamiska historien är betydande, eftersom han spelade en avgörande roll i den tidiga utvecklingen av religionen och upprättandet av den islamiska staten. Hans regeringstid präglades av stabilitet och framgång, och han är vördad som en modell för ledarskap och fromhet av muslimer runt om i världen.


Källor:


Ibn Ishaq, "Muhammeds liv"

Ibn Hisham, "Muhammeds liv"

Sahih al-Bukhari, en samling hadither

Sahih Muslim, en samling hadither

Tabari, "Profeternas och kungarnas historia"

Armstrong, Karen. "Islam: A Short History"

Lapidus, Ira. "En historia om islamiska samhällen"

8 visningar
bottom of page