top of page

Trevligt att se dig här!

Jag heter Marcus Henriksson och det är jag som har skapat den här sidan. Det är alltså jag som är SO kungen. Jag arbetar idag som gymnasielärare på Rytmus Gymnasium i Borlänge. Jag har arbetat som lärare sedan 2015, då jag tog min lärarexamen. Jag är behörig gymnasielärare i Historia & Religion, men jag har även läst bland annat geografi några terminer. Jag älskar att använda mig av olika digitala redskap och verktyg, allt från Youtube föreläsningar till Kahoot. Min youtubekanal har idag över 2400 följare och innehåller över 250 olika föreläsningar. Där finns allt från Buddhismens historia till andra världskriget.

 

Länk till min youtube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCO_mLhPrDLGg8mLKUopDIdg?view_as=subscriber

 

Så hittar du inte vad du letar efter här, kika där. Föredrar du att läsa, så är det här du ska vara och föredrar du att lyssna, så är det där du ska vara. Det behöver inte vara krångligare än så.

 

Varför skapade jag den här sidan?

Anledningen till varför jag skapade den här sidan var för att jag ville dela med mig av mina kunskaper inom SO till alla. Mycket av den informationen  som jag själv och mina elever hittade på nätet, tyckte jag ofta var dålig, vinklad osv. Många sidor hade reklam, man fick inte ut vem som var författaren osv. Så skall det inte vara på den här sidan. Alla texter på den här sidan skrivs personligen av mig och den kommer att vara helt reklamfri.

Användning av material från den här sidan

För bildmaterialet på den här sidan (So kungen) så gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har s.k. Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna som finns är dock helt fria att använda. Så om du vill använda en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta kan inte jag hjälpa dig med.

Jag ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Om du är upphovsrättsinnehavare och anser att den här sidan på något sätt bryter emot användning av ditt material eller mot upphovsrätten och bör plockas bort, så är du välkommen att meddela mig så att jag isåfall kan ta bort materialet.

Jag vill gärna att den här sidan används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. Det är därför fritt fram att använda webbplatsen som grund eller underlag för skolarbete. Jag tycker såklart att det är kul om texterna kommer till så stor användning som möjligt så länge nyttjandet inte missbrukas. Om du har frågor, kontakta mig.

Den här sidan ur ett källkritiskt perspektiv

Den här sidan är relativt ny, den skapades i början av 2020 så informationen du hittar på den här sidan är därför ur ett tidsperspektiv väldigt trovärdig.

Jag (Marcus Henriksson) har personligen gått igenom allt material som publiceras på den här sidan, och skulle du finna något som inte stämmer hör isåfall av dig till mig så kollar jag upp det på direkten. Under varje artikel finner du de källor som jag har använt mig utav, när jag skrev den. Samma sak med mina föreläsningar som finns att hitta på Youtube.

I och med att jag har en lång utbildning (Över 5 år på högskola), vilket är mer än de flesta lärare (som har 4,5 års utbildning) så borde jag anses som en relativt trovärdig källa. Jag har läst flera terminer historia, religion och geografi på högskolan dalarna. Jag är dock inte lika trovärdig som en professor som läst ännu mer. Dock är det bara inte utbildning man skall titta på när det gäller trovärdighet, utan också om man har några bakomliggande motiv (politiskt, ekonomiskt osv).

 

Jag skulle definiera mig själv som neutral, när det gäller politik. I det senaste valet så röstade jag på direktdemokraterna (ett parti vars enda punkt är att fixa mer demokrati i samhället) och jag är inte heller troende. Jag är dock sökande (dvs. jag kan finna både bra och dåliga saker inom varje religion) och samma sak med politik (jag kan finna saker jag uppskattar hos varje parti, men också saker jag tycker mindre om. Så ur ett politiskt och religiöst perspektiv borde jag anses som en trovärdig källa.

Jag driver inte heller den här sidan för att få någon sorts reklamintäkter eller likande, utan bara för att främja undervisning och framförallt digital sådan. Därför anser jag att du kan med gott samvete använda den här källan, både när du gör föreläsningar och skriver uppsatser. På så sätt är faktiskt den här sidan mer trovärdig än andra SO sidor, eftersom de kan ha ekonomiska motiv bakom sig.

Jag vill dock passa på att poängtera att det alltid är bra att använda sig av flera olika källor. Om du till exempel skriver en uppsats eller håller på med en annan form av skolarbete så bör du alltid använda dig av flera oberoende källor - detta för att den "kunskap" som du skapar genom ditt arbete ska bli så nyanserad och objektiv som möjligt. Använd därför gärna ytterligare några källor vid sidan av den här sidans texter i dina skolarbeten.

Tips och idéer på förbättringar?

Har du en idé om hur jag kan förbättra sidan? Är det något material du saknar eller gärna skulle vilja se mer utab? Är det någon funktion eller något annat du saknar som skulle kunna förbättra din upplevelse av sajten?  Hör av dig!

 

Min vision är att SO kungen ska vara det bästa verktyget och ett självklart förstahandsval för dig som letar efter SO-relaterat material, här på internet.

Ha det gott så länge!

Mvh Marcus Henriksson - SO Kungen

47573483_1986054804764740_30139226048063
bottom of page