top of page

Judendomens historiaJudendomens historia startar ungefär 2000 f.kr. Det var nämligen då som Abraham (judarnas fader) slöt det första förbundet med gud.


Guds löfte

Om de (dvs. Abraham och hans familj) valde att följa gud och lyda honom, så skulle de få komma till Kanaan, ett rikt land och bli ett stort folk. Tecknet på förbundet blev omskärelsen. En rit som än idag är mycket viktig för judar.


Gud testade sedan Abraham, som då skulle offra sin egen son (Isak) till Gud, men Gud stoppade honom i sista stund. Detta ska ha skett i Jeursalem, vilket också gör den staden till väldigt viktig för judarna.


Judarna blev slavar till Faraon i Egypten

Efter ett tag så började judarna att inte lyda Gud och hans regler. De blev därför slavar till Faraon i Egypten, men enligt den judiska tron så skall gud till slut ha förlåtit judarna för deras synder. Han skall ha sett deras lidande och bestämde sig därför för att befria dem. Han skickade då Moses som fick i uppdrag av gud att befria judarna ur den egyptiska

fångenskapen. Genom Gud så skickade sedan Moses guds 10 plågor på

egyptierna, allt ifrån kometer till grässhoppor. Faraon valde därför till slut att frige slavarna dvs. judarna och släppa dem ur fångenskapen.


Det nya förbundet

På berget Sinai slöt sedan Moses ett nytt förbund mellan Gud och israeliterna (det s.k. andra förbundet). Han fick också där ta emot 10 guds budord som är en viktig del inom såväl judendom, som kristendom och islam. Det var regler så som att inte döda, inte stjäla, inte vara otrogen m.m. Efter befrielsen, begav sig sedan Moses och judarna till Kanaans land. Moses brukar därför räknas som den största av judarnas profeter!


Israel grundas

12 judiska stammar/riken krigade sedan om makten i det heliga landet.

Två riken - Israel och Juda var starkast av dessa 12. De enades till slut genom ett giftemål och deras första kung blev Saul. Saul hade en tjänare som hette David. David var vis och klok och lyckades t.o.m. besegra en jätte som hette Goliat. Detta gjorde det möjligt för David att senare själv bli kung. David var en väldigt vis och omtänksam kung. Han ses därför av judarna som ett bra exempel på hur man skall vara som människan. Det är också därför som judarnas symbol än idag är den s.k. Davidsstjärnan.


Israel erövras gång på gång

586 f.kr. vart Israel erövrat av Babylonien. De förlorade då deras tempel och var tvungna att sluta med djuroffer. En stor del av det judiska folket vart sedan skickade till Babylonien som slavar. De blev till slut friade, men erövrades sedan igen av Alexander den store. Sedan utav romarna, som också plundrade Jerusalem. Under romarnas styre så dödades också Jesus, vilket i sin tur skulle ledda till mycket lidandade för judarna i takt med att kristendomen skulle växa som religion.


Den judiska diasporan

Judarna försökte år. 135 att bli självständiga från romarna, men misslyckades.

Den judiska religionen förbjöds och många valde därför att lämna landet.Judarna spreds därför över hela världen, och detta kallas för den judiska diasporan. Judarna blev minoriteter, de bosatte sig i Europas alla länder, främst Spanien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna. De bosatte sig även i Afrika och Mellanöstern!


En ny judendom skapas

Tempelkulturen försvann och istället fick religionen i hemmet och i synagogorna större betydelse. Man slutade offra för alltid. Judar sågs dock som annorlunda i de länder de slog sig ner i.


Dags för förnedring

Därför fick också judarna skulden för allt ont som hände. Översvämningar, pesten, krig, torka osv. Judarna fick t.o.m. skulden för digerdöden!


Nya grenar av judendomen skapas

För att möta samhällets krav så var judendomen tvungen att förändras.

Tre grenar av judendomen kommer till:

Liberal Judendom

Konservativ judendom

Ortodox judendom


Antisemitismen (judehatet) ökar i Europa under 1800-talet

Nationalism gjorde att allt fler började se judarna som inkräktare och fiender!

Detta gjorde att man i många länder valde att begränsa judarnas rättigheter. Adolf Hitler spelade på människors rädsla för inkräktare och anklagade judarna för både första världskrigets förlust och för landets ekonomi. Till slut skulle detta leda till förintelsen.


Judarna samlas först in. De märktes med davidsstjärnan.

Deras rättigheter begränsades avsevärt. De skickades till slut till olika ghetton och sedan till olika koncentrationsläger. Där tvingades de att arbeta tills de dog.

De fick ingen mat, så många judar svalt ihjäl. De blev experimenterade på.

De sköts ihjäl, de hängdes osv.

De flesta dog dock av gas, i specialbyggda gaskammare. När kriget var över hade nästan 7 miljoner judar dött.


Kompensation – Ett egt land

FN beslutade att judarna skulle återfå Israel år. 1947. Palestinierna som bodde där, de blev inte glada. Skulle bli början till en extremt lång konflikt och många döda! Judar och palestinier krigar fortfarande om landet! Många misslyckade försök till fredsavtal.


Vidare diskussion

Vad visste du om judarnas historia sedan tidigare?

Vad tycker du om den? Intressant? Hemsk?


Källor

•Judendom av Knut A . Jacobsson

•Religion och sammanhang av Börje Ring

•Wikipedia – Judendom

•Religionsfröknarna - Judendom


Om du istället vill lyssna på mig berätta om judarnas historia, kika på denna: https://www.youtube.com/watch?v=JbFC7Chx3g8&t=1s ( Judendomens historia )

206 visningar

コメント


bottom of page