top of page

David och Goliat


Berättelsen om David och Goliat är en av de mest kända och välkända berättelserna från Bibeln. Berättelsen används ofta för att illustrera tanken att även den mest till synes maktlösa individ kan övervinna stora hinder med tro och beslutsamhet.


Berättelsen om David och Goliat


Berättelsen om David och Goliat finns i första Samuelsboken i Gamla testamentet. Enligt berättelsen var den filisteiska armén i krig med israeliterna, och de två arméerna slog läger på motsatta sidor av en dal. Den filisteiska armén hade en krigare som hette Goliat, som var en jätte och var över nio fot lång. Han utmanade israeliterna att skicka ut sin mästare för att slåss mot honom i singelstrid, där vinnaren avgjorde krigets utgång.


Israeliterna var livrädda och ingen ville möta Goliat. Men en ung herdepojke vid namn David, som hade skickats för att ge mat till sina äldre bröder i armén, erbjöd sig att slåss mot Goliat. David var ingen krigare och hade ingen erfarenhet av strid, men han var en trogen efterföljare av Gud.


David närmade sig Goliat med bara en sele och några stenar. Goliat skrattade åt honom, men David sade: "Du kommer emot mig med svärd och spjut och spjut, men jag kommer emot dig i Herren, den Allsmäktiges namn, Israels härars Gud, som du har trotsat." Med det slängde David en sten mot Goliat, slog honom i pannan och dödade honom omedelbart. Israeliterna vann i den efterföljande striden.


Berättelsens betydelse


Berättelsen om David och Goliat används ofta som en illustration av kraften i tron ​​och mod. Det visar att även den minsta och till synes svagaste personen kan övervinna stora hinder med tro och beslutsamhet. Berättelsen har refererats till i litteratur, film och andra former av media genom århundradena.


Berättelsen om David och Goliat ses också som ett exempel på Guds kraft och skydd. David var inte en tränad krigare, men han hade tro på Gud och var villig att kliva fram för att försvara sitt folk. Berättelsen belyser vikten av att lita på Guds styrka och skydd inför motgångar.


Slutsats


Berättelsen om David och Goliat är en av de mest kända och välkända berättelserna från Bibeln. Det är en berättelse om tro, mod och Guds kraft. Berättelsen har inspirerat människor genom historien, och den fortsätter att vara en kraftfull påminnelse om att även den till synes svagaste personen kan övervinna stora hinder med tro och beslutsamhet.


Källor:


"David och Goliat." Bible Gateway, www.biblegateway.com/passage/?search=1+Samuel+17&version=NIV.

"David och Goliat." Encyclopedia Britannica, www.britannica.com/topic/David-biblical-figure.

"David och Goliat." Jewish Virtual Library, www.jewishvirtuallibrary.org/david-and-goliath.

Gladwell, Malcolm. David och Goliat: Underdogs, missfits och konsten att slåss mot jättar. Little, Brown and Company, 2013.

603 visningar

Comments


bottom of page