top of page

Buddhismens historia

Här kommer en kort artikel om de stora dragen i buddhismens historia, så häng med.
Siddharta Gautama

Buddhismen startar med Siddharta Guatama. Han föddes förmodligen i Indien, cirka 500 f.kr. Han var prins i ett litet indiskt rike nära Nepal.


Profetian

En vis man ska ha tittat på Siddharta och spått att han antingen skulle bli en väldigt stor kung eller andlig ledare. Kungen ville såklart att sonen skulle bli precis som honom, en stor och mäktig härskare och valde därför att skydda sin son från allt ont. Han bestämde därför att Siddharta aldrig skulle få lämna slottsområdet.


Allt är lidande?

Siddharta levde redan som liten i lyx och överflöd. Han fick allt han pekade på, men Siddharta var nyfiken. Så en dag beslöt han sig för att lämna slottet. När han äntligen komma ut ur palatset, så fick han se allt lidande som fanns där ute. Människor som var sjuka, fattiga och svalt. Han bestämde sig därför, för att rymma hemifrån och försöka lista ut varför det såg ut så.


Uppnår nirvana

Siddharta valde att bli asket (en sorts eremit). Han försökte på olika hinduistiska sätt att nå upplysningen. Han försökte med yoga, att fasta, att utföra ritualer men ingen lyckades. Efter 6 år, då han sedan en lång tid tillbaka (49 dagar) bestämt sig för att sitta under ett stort olivträd 49 dagar kom han på svaret, varför finns det lidande. Han blev då Buddha, den upplyste!


Predikar sedan till andra

Trots att han kunde ta sig ur lidande, så valde han att stanna på jorden och predika för andra människor så att de precis som han skulle kunna uppnå nirvana. Detta skulle bli grunden för buddhismen!


Buddhismens rötter

Buddhismen härstammar alltså från hinduismen på samma sätt som kristendomen härstammar från judendomen. De har varit väldigt inspirerade av varandra, men det finns också stora skillnader mellan dem. Buddhismen har till exempel ända från början alltid varit en missionerande religion. Buddhismen kom till i Indien, men spreds sig snabbt till stora delar av Asien. Religionsforskare har länge försökt att lista ut varför många hinduister gick över till buddhismen. De flesta anser att det förmodligen berodde på att många var missnöjda med kastsystemet och att hinduismen var så kontrollerande.


De senaste 150 åren har buddhister råkat illa ut, eftersom västerländska makter erövrat i princip hela Asien. Man tog då inte hänsyn till deras gamla religioner. Många buddhister valde att flytta och detta har kallats den buddhistiska diasporan. Miljoner buddhister kom till bland annat USA och Europa för att slippa det religiösa förtrycket. Diasporan har på så viss stärkt den buddhistiska religionen och samtidigt gjort den global.


Framtiden för buddhismen ser väldigt ljus ut. Många gillar religionen för att den alltid varit fredlig, för att reglerna är relativt enkla och för att Buddhas lära är lika sann idag som den var för 2500 år sedan.


Vidare diskussion

Vad visste du om Buddhismens historia sedan tidigare?

Vad tycker du om Buddhismens historia?


Källor

Religion 7-9 av Hans Olofsson och Rolf Uppström

S.O- Seriens bok Religion av Ingrid Berlin och Börje Ring


Om du istället vill lysssna på mig, istället för att läsa så rekommenderar jag denna: https://www.youtube.com/watch?v=H4K4BsQhC68&t=226s ( Buddhismens historia )


856 visningar

Comments


bottom of page