top of page

Ali - Den fjärde kalifen


Ali ibn Abi Talib var kusin och svärson till profeten Muhammed och anses vara en av de viktigaste gestalterna i islams historia. Han föddes i Mecka år 601 e.Kr. och var den yngste sonen till Abu Talib, profetens farbror och förmyndare.


Ali uppfostrades av profeten Muhammed och var en av de första som accepterade islam. Han spelade en avgörande roll i det tidiga muslimska samfundet och kämpade tillsammans med profeten i många strider. Ali var känd för sin tapperhet, fromhet och hängivenhet till islam, och han var mycket respekterad av profeten och hans följeslagare.


Efter den tredje kalifens, Uthman ibn Affans, död år 656 valdes Ali till islams fjärde kalif. Hans regeringstid präglades av politisk oro och konflikt, inklusive ett inbördeskrig mellan hans styrkor och Aishas, ​​profetens hustrus och andra följeslagares.


Trots de utmaningar han ställdes inför betraktas Ali av många muslimer som en modell för ledarskap och fromhet. Han är också känd för sin vältalighet och visdom, och hans läror om islamisk etik och teologi har haft en djupgående inverkan på islamiskt tänkande och andlighet.


Källor:


Madelung, Wilferd. "Successionen till Muhammed: En studie av det tidiga kalifatet"

Nasr, Seyyed Hossein. "Ali: Guds lejon"

Razwy, sa Ali Asgher. "En återställning av islams och muslimernas historia"

Tabatabai, Allamah Sayyid Muhammad Husayn. "Den shiitiska islam"

Ibn Abi al-Hadid. "Sharh Nahj al-Balaghah"

Al-Tabari. "Profeternas och kungarnas historia"

43 visningar
bottom of page