top of page

Winston Churchill

Hej där! Här kommer en liten text som handlar om Winston Churchill och hans liv. Så vill du veta mer om han som rökte cigarr och som ledde Storbritannien under andra världskriget, då har du kommit rätt!
Varför är Winston Churchill känd?

—Churchill var en brittisk militär, författare och politiker. Han lyckades bli Storbritanniens premiärminister och sägs vara den man som enade Storbritannien och det brittiska folket mot Nazityskland. Han fick också nobelpriset i litteratur år. 1953.


När och var föddes Winston?

—Winston Churchill föddes den 30 november 1874 på Blenheim Palace i Woodstock, i Storbritannien.


Winstons familj

—Mor – Jennie Jerome

—Far - Den framträdande konservative parlamentsledamoten och politikern lord Randolph Churchill.


Winstons uppväxt

—Winston skickades redan vid 8 års ålder till en fin internatskola, St. George's School i Ascot.


Hur var Winston i skolan?

—Han var generellt väldigt stygg och busig. Han hade stora problem med stamning.

Han vägrade att lära sig Latin och han saknade väldigt ofta sin mamma.


Winstons militärkarriär

—Efter fyra misslyckade försök kom Churchill år. 1893 in på militärakademin Sandhurst. Där utbildade han sig till kavalleriofficer.


Språket fascinerade Churchill

—Churchill fascinerades tidigt av det engelska språket och skrivkonsten. Han ägnade därför en stor del av sin tid åt studier och läsning. År. 1898 skrev han sin första bok - The Story of the Malakand Field Force. —Senare skulle Churchill åka till Sydafrika för att som krigskorrespondent för Londontidningen The Morning Post bevaka boerkriget. —Churchill blev tillfångatagen, men lyckades fly efter bara en månad. Han skrev sedan en bok om händelsen.


Valde att göra en politiska karriär

—Efter att ha lämnat armén som krigshjälte och återvänt hem, så bestämde sig Churchill för att följa i sin döde fars fotspår och bli politiker. Han valdes hösten år. 1900 in i det brittiska parlamentet som representant för de konservativa.Churchill valde sedan att gå över till liberalerna och blev vid 33 års ålder handelsminister. Han blev sedan inrikesminister och sedan marinminister, vilket han även var när första världskriget bröt ut.


Deltog själv i striderna

—Churchill satte in flera marininfanteridivisionen i Antwerpen år. 1914 och deltog själv i striderna under första världskriget.


Blev försvarsminister och finansminister

—Efter första världskriget blev Churchill vald till försvarsminister. Han gjorde flera kontroversiella uttalanden bl.a. angående Vladimir Lenin och bolsjevikerna som han kallade för ”de vidriga aporna”. —Churchill blev dock tyvärr osams med Lloyd George (Parti ledaren) vilket fick Churchill att lämna partiet och gå med i de konservativa igen. Churchill fick år. 1924 bli finansminister.


Kontroversiella uttalandet och idoler

Winston gjorde återigen flera kontroversiella påståenden, bl.a. att några som helst fel inte hade begåtts mot ursprungsbefolkningarna i Amerika och Australien eftersom ”en högre ras hade tagit deras plats”. Churchill tyckte också till en början att Benito Mussolini (Italiens fascistiska diktator) var en stor man, medan han hatade Ghandi som han såg som en sorts tokig halvnaken gubbe. —Churchill avskydde dock Hitler som han såg som ett stort hot mot säkerheten i Europa. Han försökte ständigt att få Storbritannien att inte gå med på Hitlers krav, men misslyckades.


Winstons makt växer under andra världskriget

—Eftersom Hitler tillsammans med Stalin förklarat krig mot Polen, fick Churchill bli marinminister igen. —Chamberlain (dåvarande premiärministern) misslyckades med att rädda Norge från tyskarnas händer. Vilket i sin tur ledde till att kung George VI utsåg den 10 maj 1940 Winston Churchill till ny premiär- och försvarsminister för Storbritannien.


Vi kommer aldrig ge upp

—Churchill skall en gång ha sagt att om Storbritannien så förlorade kriget och tyskarna marscherade in i London, skulle han personligen ta ett gevär och ställa sig vid närmsta vaktkur och skjuta ihjäl så många tyska soldater som möjligt.


—Som premiärminister kunde Churchill inte lova sina landsmän något annat än blod, svett och tårar. Även efter att deras allierade Frankrike kapitulerat, så vägrade Churchill att ge upp och eller att acceptera Hitlers många försök till fred.Efter att Storbritannien lyckats förhindra en tysk invasion pga. Deras flygvapen så höll Churchill ett till berömt tal, där han sa ”Aldrig förr har så många haft så få att tacka för så mycket”. Detta skedde den 20 augusti år. 1940.


—I Asien gick kriget dåligt i början för Churchill. Britterna råkade ut för stora nederlag i bland annat Singapore och Burma. Man försökte rösta bort Churchill, men Churchill fick ändå sitta kvar som regeringschef. Röstningens resultat var 477 för Churchill som fortsatt chef och bara 25 emot.


—Churchill valde att inte invadera Frankrike direkt som många ville, utan istället försöka slå tyskarna i Afrika. Tack vare britternas stora stöd till Montogomery (Den brittiska generalen i El-Alamein) lyckades man besegra Erwin Rommel och ta tillbaka norra Afrika.

—Detta skedde år. 1942. Churchill håller ett nytt känt tal - —Detta är inte slutet, men början på slutet för tyskarna och Hitler.


Churchills hälsa under kriget

—Churchills hälsa var väldigt dålig under större delen av kriget. Han drack väldigt mycket sprit och sägs ha sagt saker så som ” Det bästa champagnen är den som är gratis ”.

—Churchill rökte dessutom ofta cigarrer, men till slut började kroppen att säga ifrån. I december 1941, drabbades han av en hjärtinfarkt och två år senare fick han lunginflammation.


Kriget närmar sig slutet

—Efter 1943-1944 var det kört för Tyskland. De hade förlorat i Sovjet (Framförallt i Stalingrad) och på den östra fronten. De hade också förlorat Italien och Frankrike till de allierade. Det var nu bara en tidsfråga, innan kriget skulle vara över. —Den 8 maj 1945 talade Churchill till sina landsmän och prisade deras insatser under kriget.

—

—Churchill sa då :

—God bless you all.

—This is your victory!

—

—Folket svarade tillbaka:

—No, it's yours!


Britterna vill ha en annan ledare efter kriget

—Trots Churchills seger, så såg många honom som skicklig general men inte som en bra chef att ha i fredstid. Därför förlorade Churchill valet den 5 juli 1945. Churchill valde därför att istället fokusera på att hjälpa de europeiska länder samarbeta. 1949 skapades det europeiska rådet, där Churchill fick vara med. År 1951 så blev Churchill vald till premiärminister igen. Hans sista ämbetsperiod kom att präglas av hans ambitioner att försvara återstoden av det gamla ”imperiet”. Från 1948 till 1954 utkom Churchills The Second World War och 1953 fick han nobelpriset i litteratur. Samma år dvs. 1953 dubbades han av drottning Elizabeth II till riddare och blev sir Winston. —År 1951 så blev Churchill vald till premiärminister igen.


Hälsan sviker igen

—År 1953 drabbades Churchill av en stroke och 1955 tvingades han lämna premiärministerämbetet pga. Den dåliga hälsan.


Churchill dör

—Den 24 januari 1965 dog Churchill och begravningsceremoni hölls i Saint Pauls katedralen i London den 30 januari 1965.


Vidare diskussion

—Vad visste du om Churchill innan den här föreläsningen?

—Vad tycker du om Churchill? Var han en bra ledare eller inte? Varför tycker du så?Källor

—World History (A new perspective) av Clive Ponting.

—A History of World Societies av John P Mckay m.flera.

—Howard Spodek , The World's History (1996)

—S.O.S Historia ämnesbok av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Tordai.

—Alla tiders historia Maxi - Hans Almgren, Börje Bergström, Arne Löwgren.

314 visningar

Comentários


bottom of page