top of page

USA:s köp av Louisiania området

Louisiana-köpet var en av de viktigaste markaffärerna i historien, där USA förvärvade ett stort territorium från Frankrike. Köpet skedde 1803, och det fördubblade storleken på USA, vilket gjorde det till ett av de största länderna i världen.


Louisiana-territoriet var från början en fransk besittning, men det överläts till Spanien 1762 efter sjuårskriget. År 1800 gick Spanien med på att ge tillbaka det till Frankrike under det hemliga fördraget i San Ildefonso. Detta drag skrämde USA, som såg Frankrike som ett potentiellt hot mot dess expanderande västra territorier.


1803 godkände president Thomas Jefferson köpet av Louisiana-territoriet från Frankrike för 15 miljoner dollar. Affären förhandlades fram av den amerikanske diplomaten Robert Livingston och den blivande presidenten James Monroe, som skickades till Frankrike för att förhandla om villkoren för försäljningen.


Louisiana-köpet fick betydande konsekvenser för USA. Det fördubblade landets storlek, vilket utökade sina gränser västerut och öppnade stora nya möjligheter för handel och bosättning. Det tog också bort hotet från Frankrike som en potentiell rival för kontroll över Mississippifloden och hamnen i New Orleans, som var avgörande för amerikansk handel.


Louisiana-köpet var dock inte utan kontroverser. Många amerikaner motsatte sig förvärvet av ett så stort territorium, av rädsla att det skulle späda ut den amerikanska identiteten och försvaga den federala regeringens kontroll över sina medborgare. Andra var oroade över vilken inverkan det nya territoriet skulle få på frågan om slaveri, eftersom Louisiana-territoriet inkluderade flera slavstater.


Trots dessa farhågor förblir Louisiana-köpet en av de viktigaste händelserna i amerikansk historia, vilket banar väg för expansion västerut och formar landets territoriella gränser.


Källor:


"Louisiana köp." Vita huset. Öppnad 1 april 2023. https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/thomas-jefferson/louisiana-purchase/.

Herring, George C. From Colony to Superpower: U.S. Foreign Relations Since 1776. Oxford: Oxford University Press, 2008.

Kukla, Jon. A Wilderness So immens: The Louisiana Purchase and the Destiny of America. New York: Vintage Books, 2004.

"Louisiana-köpet." History.com. Öppnad 1 april 2023. https://www.history.com/topics/westward-expansion/louisiana-purchase.

Tucker, Spencer C. Encyclopedia of the Wars of the Early American Republic, 1783-1812: A Political, Social, and Military History. Santa Barbara: ABC-CLIO, 2014.

42 visningar
bottom of page