top of page

Twitter

Twitter är en social medieplattform som låter användare dela sina tankar, idéer och nyheter med en global publik i realtid. Sedan lanseringen 2006 har Twitter blivit ett kraftfullt verktyg för kommunikation, aktivism och marknadsföring. I den här uppsatsen kommer vi att utforska Twitters historia, dess funktioner och påverkan den har haft på samhället.


Twitters historia går tillbaka till 2006 när en grupp tekniska entreprenörer gick samman för att skapa en plattform som skulle tillåta människor att dela korta meddelanden eller "tweets" på upp till 140 tecken. Grundarna av Twitter såg potentialen med plattformen att koppla samman människor från hela världen och skapa en plattform för realtidskommunikation.


Twitter blev snabbt populär och har sedan dess blivit en av de mest inflytelserika sociala medieplattformarna i världen. Från och med 2021 har Twitter över 330 miljoner aktiva användare varje månad och har blivit en plattform för senaste nyheter, politisk aktivism och kändisskvaller.


En av nyckelfunktionerna hos Twitter är dess natur i realtid. Till skillnad från andra sociala medieplattformar tillåter Twitter användare att se och dela information när det händer. Detta har gjort det till ett populärt verktyg för journalister, politiker och aktivister att snabbt dela nyheter och information.


En annan funktion som skiljer Twitter är dess användning av hashtags. Hashtags är ett sätt för användare att tagga sina tweets med nyckelord eller fraser för att göra dem mer upptäckbara. Detta har gjort det lätt för människor att hitta och delta i konversationer om specifika ämnen, som politik eller social rättvisa.


Twitter har också haft en betydande inverkan på samhället. Det har blivit ett verktyg för politisk aktivism, där aktivister använder plattformen för att organisera protester och öka medvetenheten om frågor som polisbrutalitet och kränkningar av mänskliga rättigheter.


Twitter har också blivit ett viktigt verktyg för marknadsföring och reklam. Företag använder plattformen för att marknadsföra sina produkter och tjänster, och influencers använder den för att bygga sina personliga varumärken och nå en global publik.


Twitter har dock inte varit utan kontroverser. Plattformen har kritiserats för att tillåta hatretorik och trakasserier att gå okontrollerat. Det har också anklagats för att främja falska nyheter och desinformation, vilket har haft en betydande inverkan på politiska händelser som 2016 års amerikanska presidentval.


Sammanfattningsvis har Twitter blivit ett viktigt verktyg för kommunikation, aktivism och marknadsföring. Dess natur i realtid och användningen av hashtags har gjort det enkelt för människor att hitta och delta i konversationer om specifika ämnen. Plattformen har dock också varit föremål för kontroverser, med kritik över hanteringen av hatretorik och falska nyheter. Trots dessa utmaningar är Twitter fortfarande ett kraftfullt verktyg för människor runt om i världen att ansluta och dela sina idéer.


Källor:


Boyd, D., & Ellison, N. (2007). Sociala nätverkssajter: Definition, historia och stipendium. Journal of Computer-Mediated Communication, 13(1), 210-230.


Graham, M. W., & Jackson, D. (2016). Twitter och Afrika: En geografi av hashtags. Geojournal, 81(6), 565-580.


Obar, J.A., Zube, P., & Lampe, C. (2015). Advocacy 2.0: En analys av hur påverkansgrupper i USA uppfattar och använder sociala medier som verktyg för att underlätta medborgerligt engagemang och kollektiva åtgärder. Tidskrift för informationspolitik, 5, 1-25.


Papacharissi, Z. (2014). Affektiva publiker och berättandes strukturer: Sentiment, händelser och medialitet. Information, kommunikation & samhälle, 17(2), 221-235.


Tufekci, Z. (2017). Twitter och tårgas: kraften och bräckligheten i nätverksbaserad protest. Yale University Press.

bottom of page