top of page

Trippelalliansen - Vad var det för något?


Trippelalliansen, även känd som centralmakterna, var en militär allians som bildades under första världskriget av Tyskland, Österrike-Ungern och Italien. Alliansen skapades som svar på bildandet av Triple Entente, en militär allians mellan Frankrike, Ryssland och Storbritannien.


Trippelalliansen bildades den 20 maj 1882 med undertecknandet av Trippelalliansfördraget av Tysklands förbundskansler Otto von Bismarck, Österrikes utrikesminister greve Agenor Goluchowski och Italiens utrikesminister Marcantonio Colonna. Fördraget var utformat för att motverka Frankrikes och Rysslands militära makt och för att säkerställa att Tyskland och Österrike-Ungern skulle få stöd av Italien i händelse av ett krig.


En av de viktigaste bestämmelserna i Trippelalliansen var att om något av de tre länderna attackerades av en makt som inte var medlem i Trippelententen, skulle de andra två länderna komma till hjälp. I fördraget stod det också att om ett av de tre länderna var inblandat i ett krig med mer än en makt skulle de andra två länderna ge militärt stöd.


Trippelalliansen var betydelsefull eftersom den spelade en stor roll i utbrottet av första världskriget. Allianssystemet skapade ett nätverk av allianser mellan länder som skapade ett farligt nät av motstridiga intressen, vilket gjorde det svårt för ett land att backa från ett land. konflikt. När mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike-Ungern av en serbisk nationalist utlöste krigsutbrottet 1914, gick Tyskland, Österrike-Ungern och Italien samman som centralmakterna.


Trippelalliansen misslyckades i slutändan med att uppnå sina mål. Italien, som tidigare hade förbundit sig att stödja Tyskland och Österrike-Ungern i händelse av krig, bröt med alliansen och förklarade sin neutralitet 1914. Italien gick senare med i kriget på de allierades sida 1915, med hänvisning till oro över Österrike-Ungerns behandling av italienare som bor i dess territorier.


Sammanfattningsvis var Trippelalliansen en betydande historisk händelse som hade långtgående effekter på världen. Det skapades som en motvikt till trippelententen och spelade en stor roll i utbrottet av första världskriget. Allianssystemet som skapades av trippelalliansen och trippelententen misslyckades i slutändan med att förhindra krigsutbrottet, och de konflikter som uppstod från de inblandade ländernas motstridiga intressen hade en djupgående inverkan på världen.


Källor:


"Trippelalliansen." History.com, A&E Television Networks, 2009, www.history.com/topics/world-war-i/triple-alliance.

"Trippelalliansen." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/event/Triple-Alliance.

"Trippelalliansen." Första världskriget, www.firstworldwar.com/alliances/triplealliance.htm.

135 visningar
bottom of page