top of page

Thomas Jefferson


Thomas Jefferson var en amerikansk statsman, filosof och USA:s tredje president. Född den 13 april 1743 i Shadwell, Virginia, var han en nyckelfigur i den amerikanska revolutionen och grundandet av USA. Jefferson är mest känd för sina bidrag till utarbetandet av självständighetsförklaringen och hans förespråkande för demokrati, religionsfrihet och individuella rättigheter.


Jefferson var en framstående figur i den kontinentala kongressen och valdes ut för att utarbeta självständighetsförklaringen, som förklarade de tretton amerikanska kolonierna oberoende av Storbritannien. Dokumentet byggde på upplysningens principer om naturliga rättigheter, såsom rätten till liv, frihet och strävan efter lycka, och blev en hörnsten i amerikansk demokrati.


Förutom sitt arbete som statsman var Jefferson också en produktiv författare och filosof. Han skrev flera inflytelserika verk, inklusive A Summary View of the Rights of British America och Notes on the State of Virginia, som argumenterade för separation av kyrka och stat och vikten av utbildning för att främja demokrati.


Jeffersons presidentskap präglades av flera viktiga händelser, inklusive Louisiana-köpet, som fördubblade storleken på USA, och Lewis och Clark-expeditionen, som utforskade de nyförvärvade västerländska territorierna. Han undertecknade också embargolagen från 1807, som begränsade handeln med främmande nationer och kritiserades för dess negativa inverkan på den amerikanska ekonomin.


Trots dessa kontroverser kan Jeffersons arv som grundare av USA och en förkämpe för demokrati och individuella rättigheter inte förnekas. Han är fortfarande en av de viktigaste figurerna i amerikansk historia och hans bidrag fortsätter att studeras och firas till denna dag.


Källor:


"Thomas Jefferson." Vita huset. Åtkoms den 31 mars 2023. https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/thomas-jefferson/.

Boles, John B. Jefferson: Arkitekt av American Liberty. New York: Basic Books, 2017.

McDonald, Forrest. Presidentskapet för Thomas Jefferson. Lawrence: University Press of Kansas, 1976.

"Thomas Jefferson." History.com. Åtkoms den 31 mars 2023. https://www.history.com/topics/us-presidents/thomas-jefferson.

Jefferson, Thomas. Anteckningar om delstaten Virginia. Charlottesville: University of Virginia Press, 2005.

32 visningar

コメント


bottom of page