top of page

Thomas Edison


Thomas Edison var en amerikansk uppfinnare, vetenskapsman och affärsman som gjorde betydande bidrag till elektricitetsområdet och anses vara en av de mest inflytelserika uppfinnarna i historien. Den här uppsatsen kommer att utforska hans liv, arbete och arv, med hjälp av olika källor för att stödja vår analys.


Tidigt liv och utbildning


Thomas Edison föddes i Milano, Ohio, 1847. Som barn led han av hörselproblem och kämpade i skolan. Trots dessa utmaningar var Edison ett nyfiket och driven barn som tyckte om att utföra experiment och utforska den naturliga världen.


Vid 12 års ålder började Edison arbeta som telegrafist, vilket väckte hans intresse för elteknik. Han lärde sig själv grunderna i elektroteknik och började arbeta med sina egna uppfinningar.


Uppfinningar och innovationer


Edisons mest kända uppfinning var den elektriska glödlampan, som han patenterade 1880. Det var inte den första, men den fungerade bättre än de som hade gjorts innan. Dessutom gick den till skillnad ifrån tidigare glödlampor ut på att de skulle bli gamla med tiden, vilket gjorde Edison väldigt förmögen. Men hans bidrag till elektricitetsområdet sträckte sig långt utanför glödlampan. Edison utvecklade också det första eldistributionssystemet, som möjliggjorde den utbredda användningen av el i hem och företag. Dock skulle Nikolai Tesla göra ett bättre och mer säkert system än Edison. Tesla arbetade med Edison, men när Tesla hotade med att lämna hans företag så började Edison att smutskasta Tesla. Han finansierade reklamkampanjer där han grillade djur med Teslas system. Så Tesla höll på att gå i konkurs.


Detta hindrade dock inte Edison från att fortsätta. Utöver sitt arbete med elektricitet var Edison också en produktiv uppfinnare inom andra områden. Han utvecklade fonografen, en enhet som kunde spela in och spela upp ljud, och gjorde betydande förbättringar av telegrafen och telefonen. Han finansierade också italienaren Marconi, enbart för att Tesla inte skulle bli sedd som Radions uppfinnare och han lyckades. Trots att Tesla varit före, så fick han inte patentet.


Affärsverksamhet och arv


Edison var inte bara en uppfinnare utan också en framgångsrik affärsman. Han grundade Edison Electric Light Company och Edison Phonograph Company, som blev stora aktörer inom den framväxande el- och underhållningsindustrin.Källor:


Baldwin, Neil. Edison: Inventing the Century. Hyperion, 1995.

"Thomas Edison." Biography.com, A&E Television Networks, 28 januari 2022, www.biography.com/inventor/thomas-edison.

"Thomas Edison." Smithsonian National Museum of American History, 2022, americanhistory.si.edu/people/thomas-edison.

55 visningar

Comments


bottom of page