top of page

Stanislav Yevgrafovich Petrov - Mannen som rÀddade vÀrlden

Stanislav Yevgrafovich Petrov var en sovjetisk militÀrofficer som spelade en avgörande roll för att förhindra ett kÀrnvapenkrig under det kalla kriget. Han Àr kÀnd för sitt tapperhet och snabba tÀnkande under incidenten som intrÀffade den 26 september 1983, dÄ han var vakthavande befÀl vid ledningscentralen för det sovjetiska systemet för tidig varning.


Den ödesdigra dagen upptÀckte det sovjetiska systemet för tidig varning en missilattack frÄn USA, och Petrov fick i uppdrag att verifiera attacken och rapportera den till sina överordnade. Petrov trodde dock att attacken var ett falskt larm och han valde att inte rapportera det till sina överordnade, utan vÀntade istÀllet pÄ ytterligare information. Detta beslut visade sig vara korrekt, eftersom attacken verkligen var ett falskt larm orsakat av ett fel i det sovjetiska satellitvarningssystemet.


Petrovs tapperhet och snabba tÀnkande förhindrade ett potentiellt katastrofalt utfall, eftersom Sovjetunionen kan ha inlett en vedergÀllning av kÀrnvapenangrepp om attacken hade bekrÀftats. Detta kunde ha lett till ett fullskaligt kÀrnvapenkrig mellan Sovjetunionen och USA, med förödande konsekvenser för bÄde lÀnder och vÀrlden i stort.


Petrovs agerande gick i stort sett obemÀrkt förbi fram till 1990-talet, dÄ detaljerna om hÀndelsen blev kÀnda för allmÀnheten. Han erkÀndes sÄ smÄningom för sin roll i att förhindra ett kÀrnvapenkrig och belönades med flera prestigefyllda utmÀrkelser och utmÀrkelser, inklusive Hamburgs fredspris och World Citizen Award.


Under de senaste Ären har Petrov blivit en inspiration för mÄnga mÀnniskor runt om i vÀrlden, eftersom hans handlingar tjÀnar som en pÄminnelse om vikten av lugnt, rationellt beslutsfattande i kristider. Han anses allmÀnt som en hjÀlte som rÀddade vÀrlden frÄn en katastrofal utgÄng, och hans berÀttelse fortsÀtter att studeras och hyllas som ett exempel pÄ vad en person kan göra för att göra skillnad i vÀrlden.


KĂ€llor:


"Mannen som förhindrade tredje vÀrldskriget." National Geographic, 5 oktober 2017, https://www.nationalgeographic.com/news/2017/10/stanislav-petrov-soviet-union-cold-war-world-war-iii/.

"Stanislav Petrov, hjÀlte som förhindrade kÀrnvapenkrig, dör vid 77 Är." The Guardian, 20 maj 2017, https://www.theguardian.com/world/2017/may/19/stanislav-petrov-hero-prevented-nuclear-war-dies-77.

"1983 Ă„rs sovjetiska falska larmincident." Federation of American Scientists, 12 augusti 2020, https://fas.org/nuke/guide/russia/c3i/1983-Soviet-Nuclear-False-Alarm-Incident.html.

12 visningar
bottom of page