top of page

Spritförbudet i USA


Förbudsperioden i USA, även känd som "Noble Experiment", varade från 1920 till 1933. Det var en tid då produktion, försäljning och transport av alkoholhaltiga drycker förbjöds av den federala regeringen. Syftet med förbudet var att minska brottslighet, korruption och folkhälsoproblem i samband med alkoholkonsumtion. Men förbudstiden gav också upphov till organiserad brottslighet, bootlegging och speakeasies.


Rötterna till förbudsrörelsen i USA kan spåras tillbaka till 1800-talet, när nykterhetssamhällen började förespråka för att minska alkoholkonsumtionen. Rörelsen tog fart i början av 1900-talet, underblåst av oro över alkoholens effekter på familjer och arbetskraft, såväl som inflytandet från Women's Christian Temperance Union.


Det 18:e tillägget till den amerikanska konstitutionen, som ratificerades 1919, fastställde förbudet som landets lag. Volstead Act, som antogs 1920, definierade vad som utgjorde berusande drycker och fastställde påföljder för brott mot förbudet. Emellertid stod förbudet inför betydande utmaningar från början, inklusive omfattande allmänt motstånd och uppkomsten av organiserad brottslighet.


Bootlegging, den illegala produktionen och försäljningen av alkohol, blev utbredd under förbudstiden. Gangsters som Al Capone och Lucky Luciano blev ökända för sitt engagemang i bootlegging och andra kriminella aktiviteter. Speakeasies, illegala barer och klubbar som sålde alkohol, spred sig också under denna tid. Många speakeasies drevs av organiserade brottssyndikat, och deras verksamhet involverade ofta mutor, korruption och våld.


Trots dess ädla avsikter ansågs förbudstiden till slut vara ett misslyckande. I början av 1930-talet hade förbudet lett till en ökning av organiserad brottslighet, korruption och våld. Dessutom kämpade regeringen för att upprätthålla förbudet på ett effektivt sätt, vilket ledde till omfattande överträdelser av lagen. År 1933 upphävde det 21:a tillägget till den amerikanska konstitutionen förbudet, vilket satte ett slut på Noble Experiment.


Man bör också känna till att tusentals människor dog i USA, eftersom den amerikanska staten valde att förgifta spriten ( i hopp om att människor skulle sluta dricka ). Dock bör man ha i åtanke att bara billiga spritsorter förgiftades.


Källor:


Okrent, Daniel. Senaste samtalet: Förbudets uppgång och fall. Scribner, 2010.

Sinclair, Andrew. Förbud: Excessens era. Haus Publishing, 2011.

Blocker, Jack S. American Temperance Movements: Cycles of Reform. Twayne Publishers, 1989.

Kyvig, David E. Upphävande av nationellt förbud. University of Chicago Press, 1979.

Burns, Eric. The Spirits of America: A Social History of Alcohol. Temple University Press, 2004.

34 visningar
bottom of page