top of page

Slaget vid El-Alamein - En av andra världskrigets vändpunkter


Slaget vid El Alamein var en avgörande vändpunkt i den nordafrikanska kampanjen under andra världskriget. Den utkämpades från 1 juli till 4 november 1942 mellan de allierade, ledda av general Bernard Montgomery, och axelmakterna, ledda av general Erwin Rommel. Slaget ägde rum i öknen El Alamein, Egypten, och var ett av de största och mest långvariga engagemangen under den västra ökenkampanjen.


Slaget vid El Alamein var ett nyckelögonblick i kriget av flera anledningar. För det första markerade det det första stora nederlaget för den tyska Afrikakorpsen och var ett stort bakslag för deras planer på att erövra Suezkanalen och kontrollera Mellanöstern. För det andra markerade det början på en serie segrar för de allierade i Nordafrika, som så småningom ledde till nederlag för de tyska och italienska styrkorna i regionen och banade väg för de allierade att invadera Italien och så småningom Tyskland självt.


De allierade hade kämpat i Nordafrika i flera månader, och situationen såg dyster ut för dem. General Montgomery anlände dock till Nordafrika i augusti 1942, och han började genast vända på situationen. Han byggde upp sina styrkor, förbättrade deras moral och utarbetade en ny stridsplan som skulle dra fördel av de allierades styrkor samtidigt som han utnyttjade axelstyrkornas svagheter.


Striden varade i tre månader och utkämpades i flera faser. I den första fasen inledde de allierade en serie attacker mot de tyska linjerna, men dessa slogs till stor del tillbaka av tyskarna. De allierade lyckades dock vinna mark och etablera en mer solid försvarslinje. Den andra fasen såg de allierade lansera ett massivt artilleribombardement mot de tyska positionerna, följt av en nattattack av infanteriet. Attacken var framgångsrik och de allierade kunde bryta igenom de tyska linjerna och ta nyckelpositioner.


Den tredje fasen var stridens avgörande skede. De allierade fortsatte sina attacker och de tyska och italienska styrkorna började dra sig tillbaka. Den 4 november 1942 inledde de allierade en sista attack, och de tyska och italienska styrkorna besegrades. De allierade hade vunnit slaget vid El Alamein, och kriget i Nordafrika hade vänt.


Källor:


Barker, A.J. (2000). Slaget vid El Alamein. New York: St. Martin's Press.


Glassman, J. (2015). Nordafrika, 1942-1943: Axelmakternas nederlag. Oxford: Osprey Publishing.


Hammond, R.J. (2010). Slaget vid El Alamein: Turning Point in the Western Desert, 1942. Oxford: Osprey Publishing.


Spencer, J. (2002). Slaget vid El Alamein. New York: Routledge.

147 visningar
bottom of page