top of page

Slaget om Iwo JimaSlaget vid Iwo Jima var en nyckelstrid som utkämpades under andra världskriget mellan USA och Japan. Den ägde rum från 19 februari till 26 mars 1945 på den lilla ön Iwo Jima, som ligger ungefär halvvägs mellan Japan och Marianerna. Slaget var ett av krigets blodigaste, där båda sidor led stora förluster. I den här uppsatsen kommer vi att undersöka slaget vid Iwo Jima, dess orsaker och dess inverkan.


Bakgrund


År 1945 hade de allierade börjat trycka tillbaka japanerna i Stillahavsteatern. Iwo Jima, en ö av vulkanisk sten och aska, var strategiskt viktig som en flygbas för japanska stridsflygplan och som en försvarsposition för de japanska hemöarna. USA såg ön som ett avgörande mellanrum för invasionen av Japan och som ett sätt att skära av japanska försörjningsledningar till Filippinerna och Okinawa.


Slaget


Slaget vid Iwo Jima började den 19 februari 1945, med ett massivt bombardemang av ön av den amerikanska flottan och flygvapnet. Detta följdes av en landning av marinsoldater på stränderna på ön. De japanska försvararna, med cirka 22 000, var väl förberedda och grävde in, med ett nätverk av tunnlar och grottor över hela ön.


Striderna på Iwo Jima var några av krigets hårdaste. Marinsoldaterna stod inför en bestämd och fanatisk fiende, som kämpade till döds snarare än att kapitulera. Terrängen, med sin vulkanaska och taggiga stenar, försvårade rörelsen och utsatte marinsoldaterna för japansk eld.


Trots dessa svårigheter, avancerade marinsoldaterna långsamt mot de japanska försvararna och tog sig uppför Mount Suribachi, en 550 fot utslocknad vulkan på öns södra ände. Den 23 februari 1945 höjde en grupp marinsoldater den amerikanska flaggan på toppen av berget Suribachi, ett ögonblick som fångades på ett av krigets mest ikoniska fotografier.


Striden fortsatte i flera veckor, med marinsoldaterna som sakta vann mark mot de japanska försvararna. Den 26 mars förklarades ön säkrad, men till en hög kostnad. Mer än 6 800 amerikaner dödades och över 19 200 skadades. De japanska försvararna led ännu större förluster, med endast 216 av 22 000 som överlevde.


Påverkan


Slaget vid Iwo Jima hade en betydande inverkan på kriget och på den amerikanska kulturen. Det var en kritisk seger för USA, eftersom det utgjorde en välbehövlig bas för bombning av Japan och som en rastplats för invasionen av de japanska hemöarna. Striden visade också de amerikanska soldaternas uthållighet och tapperhet och deras vilja att offra för sitt land.


Slaget vid Iwo Jima hade också en inverkan på den amerikanska kulturen, med fotografiet av höjningen av den amerikanska flaggan på berget Suribachi som blev en ikonisk bild av kriget. Fotografiet, taget av Joe Rosenthal, har reproducerats i otaliga former, från frimärken till väggmålningar till monument.


Källor


För att skriva den här uppsatsen konsulterade jag en rad primära och sekundära källor, inklusive:


Bradley, James. Våra fäders flaggor. Bantam Books, 2000.

Smith, Robert Ross. Kriget i Stilla havet: Triumf i Filippinerna. University Press of the Pacific, 2002.

Sledge, Eugene B. Med den gamla rasen: Vid Peleliu och Okinawa. Presidio Press, 1981.

14 visningar

Kommentare


bottom of page