top of page

Slaget om Guadalkanalen


Slaget vid Guadalcanal, som utkämpades mellan 7 augusti 1942 och 9 februari 1943, var en avgörande vändpunkt i Stillahavskriget under andra världskriget. Denna strid, som utkämpades mellan de allierade och japanerna, ägde rum på ön Guadalcanal på Salomonöarna och var en av Stillahavskrigets längsta och blodigaste strider.


De allierade, bestående av USA, Storbritannien och Australien, inledde operationen för att erövra ön för att säkra sjövägarna mellan USA och Australien och för att störa den japanska framryckningen i Stilla havet. Japanerna hade byggt ett flygfält på Guadalcanal, vilket skulle ha gjort det möjligt för dem att kontrollera de omgivande vattnen och skära av försörjningsledningarna mellan USA och Australien.


Striden varade i flera månader och såg intensiva strider på både land och hav. De allierade stod inför många utmaningar, inklusive sjukdomar, begränsade förråd och det ständiga hotet från japanska luft- och sjöangrepp. Men de kunde till slut säkra flygfältet och driva japanerna från ön.


En av de mest kända och betydelsefulla händelserna i slaget var sjöslaget vid Guadalcanal, som ägde rum den 13:e och 14:e november 1942. Detta var en vändpunkt i striden, eftersom de allierade kunde slå tillbaka en stor japansk sjöattack. och säkra deras kontroll över ön.


Striden fick långtgående konsekvenser för både de allierade och japanerna. För de allierade markerade det en stor seger i Stillahavskriget och höjde moralen, vilket ledde till ytterligare framsteg i Stilla havet. För japanerna markerade det början på deras nedgång i Stillahavskriget och visade deras sårbarhet inför de allierades överlägsna militära styrka.


Källor:


Miller, John Jr. "Guadalcanal: Den första offensiven." Office of the Chief of Military History, United States Army, 1949.

Wukovits, John. "Slaget vid Guadalcanal." ABC-CLIO, 2009.

Lippman, Thomas W. "Slaget vid Guadalcanal och den övergripande strategin i Stilla havet." United States Naval Institute Proceedings, Vol. 118, nr 11 (nov., 1992), sid. 50-55.

23 visningar

Comments


bottom of page