top of page

Rurik - Den svenska vikingen som skapade Ryssland


Rurik var en legendarisk vikingakrigare som sägs ha grundat Rurikdynastin, som härskade över Kievan Rus, en medeltida stat som fanns från 900-talet till 1200-talet i det som nu är Ukraina och Ryssland. I den här uppsatsen kommer vi att diskutera livet och arvet efter Rurik, med utgångspunkt i flera källor.


Enligt Primary Chronicle, en medeltida slavisk krönika, inbjöds Rurik att regera över de slaviska stammarna i regionen av lokalbefolkningen, som sökte skydd från de varangiska (vikingarna) räder som hade plågat området. I krönikan står det att Rurik och hans bröder anlände till Novgorod 862 och etablerade sitt styre över regionen.


Ruriks regeringstid markerade början av Rurik-dynastin, som skulle fortsätta att härska över Kiev-Rus i över 700 år. Dynastin spelade en nyckelroll i utvecklingen av regionen, etablerade handelsförbindelser med Bysans och bidrog till spridningen av kristendomen i området.


Även om det finns en viss debatt bland forskare om den historiska riktigheten av Primary Chronicles redogörelse för Ruriks liv, råder det lite tvivel om vilken inverkan han hade på regionen. I sin bok, "Vikingarna i historien", F.R. Heichelheim beskriver hur Ruriks ankomst till Novgorod markerade början på en ny era i regionens historia, då de slaviska stammarna började förenas under varangernas styre.


Ruriks arv fortsatte långt efter hans död, eftersom Rurikdynastin etablerade sig som en av de mäktigaste dynastierna i det medeltida Europa. I sin bok "The Kievan Rus" beskriver George Vernadsky hur Rurik-dynastin spelade en nyckelroll i utvecklingen av Kievan Rus, upprättade handelsförbindelser med det bysantinska riket och bidrog till spridningen av kristendomen i regionen.


Trots Ruriks legendariska status är mycket om hans liv fortfarande höljt i mystik. I sin bok "The Rurikid Dynasty" beskriver Aleksandr Nazarenko hur lite som är känt om Ruriks tidiga liv eller hans motiv för att acceptera inbjudan att regera över de slaviska stammarna. Ändå hävdar Nazarenko att Ruriks arv som grundare av Rurikdynastin förblir en viktig del av Kievruss historia.


Sammanfattningsvis var Rurik en legendarisk vikingakrigare som sägs ha grundat Rurikdynastin, som härskade över Kievrussland i över 700 år. Även om mycket om hans liv fortfarande är höljt i mystik, råder det lite tvivel om vilken inverkan han hade på regionen. Ruriks arv fortsätter att firas i Ukraina och Ryssland, där han är ihågkommen som en legendarisk grundare och en symbol för regionens vikingatida förflutna.


Källor:


Heichelheim, F.R. (1951). Vikingarna i historien.

Nazarenko, A. (2001). Rurikiddynastin.

Vernadsky, G. (1948). Kievs Ryssland.

800 visningar
bottom of page