top of page

Rolling thunder - USA:s st0ra bombkampanj i Vietnam


Operation Rolling Thunder var en bombkampanj utförd av USA mot Demokratiska republiken Vietnam (Nordvietnam) från 1965 till 1968 under Vietnamkriget. Målet med kampanjen var att hindra flödet av förnödenheter och trupper från Nordvietnam till Viet Cong (VC) och att uppmuntra Nordvietnam att förhandla fram en fredlig lösning på konflikten.


Bombningskampanjen initierades av president Lyndon B. Johnson den 2 mars 1965, efter VC:s attack mot de amerikanska militärrådgivarna i Pleiku och den växande inblandningen av nordvietnamesiska trupper i konflikten. Den amerikanska militären trodde att genom att använda luftkraft kunde de hindra flödet av förnödenheter och trupper och sätta press på Nordvietnam att avsluta sitt stöd till VC.


Bombningskampanjen utfördes av det amerikanska flygvapnet och flottan, och den riktade sig mot militära och industriella mål i Nordvietnam. Operationen var uppdelad i tre faser, där den första fasen fokuserade på att hindra flödet av förnödenheter och trupper och den andra och tredje fasen inriktade sig på industriella och militära mål. Kampanjen genomfördes på ett gradvis sätt för att undvika eskalering av konflikten och för att ge Nordvietnam en chans att förhandla fram en lösning.


Trots sina mål hade Operation Rolling Thunder begränsad framgång för att uppnå sina mål. Bombkampanjen misslyckades med att hindra flödet av förnödenheter och trupper, och Nordvietnam fortsatte att stödja VC. Dessutom resulterade bombkampanjen i betydande civila offer, skador på infrastrukturen i Nordvietnam och omfattande protester mot USA:s inblandning i konflikten.


Bombningskampanjen hade också en betydande inverkan på USA:s militära operationer i Vietnam. Kampanjen krävde ett stort antal flygplan och flygbesättningar, och det satte en belastning på USA:s flygkraftsresurser. Dessutom ledde kampanjen till utvecklingen av sofistikerade luftvärnsförsvar av Nordvietnam, vilket gjorde det svårare för amerikanska flygplan att operera över Nordvietnam.


Sammanfattningsvis var Operation Rolling Thunder en betydande händelse i Vietnamkriget och hade en bestående inverkan på konflikten. Trots sina mål hade bombkampanjen begränsad framgång för att uppnå sina mål och resulterade i betydande civila offer och skador på infrastrukturen i Nordvietnam. Dessutom satte kampanjen en belastning på USA:s luftkraftsresurser och ledde till utvecklingen av sofistikerade luftvärnsförsvar av Nordvietnam.


Källor:


"Operation Rolling Thunder." History.com, A&E Television Networks, 2009, www.history.com/topics/vietnam-war/operation-rolling-thunder.

"Operation Rolling Thunder." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 2021, www.britannica.com/event/Operation-Rolling-Thunder.

Hershberger, Mary. "Inverkan av operation Rolling Thunder på Vietnamkriget." Alpha History, alpha-history.com/vietnam-war/operation-rolling-thunder/.


16 visningar

Comments


bottom of page