top of page

Richard Nixon och watergate skandalen


Richard Nixon var en av de mest kontroversiella personerna i amerikansk politisk historia. Han tjänstgjorde som USA:s president från 1969 till 1974, och hans arv präglas av både betydande landvinningar och skandaler.


Nixon föddes i Yorba Linda, Kalifornien 1913 och växte upp i en arbetarfamilj. Han var en begåvad student och gick vidare till Duke University Law School, där han utmärkte sig. Efter att ha tjänstgjort i flottan under andra världskriget gav han sig in i politiken och valdes in i representanthuset 1946. Han tjänstgjorde sedan som senator och vicepresident innan han valdes till president 1968.


Som president implementerade Nixon flera viktiga inrikespolitik. Han föreslog och skrev under flera miljöskyddslagar, inklusive Clean Air Act och Clean Water Act. Han föreslog också en omfattande nationell sjukförsäkringsplan, även om den inte antogs under hans ordförandeskap. Dessutom övervakade Nixon början av slutet av Vietnamkriget och den slutliga frigivningen av amerikanska krigsfångar. Han försökte starta ett krig mot Kambodja och han var extremt emot droger av alla slag.


Nixon är dock mest ihågkommen för Watergate-skandalen, som ledde till att han avgick 1974. Watergate var en politisk skandal som inträffade under hans presidentperiod och som involverade inbrottet i den demokratiska nationella kommitténs högkvarter i Watergate-komplexet i Washington, D.C. Inbrottet spårades tillbaka till Nixons administration, och ytterligare undersökningar visade att Nixon hade försökt dölja sin administrations inblandning. Watergate-skandalen ledde till att flera högt uppsatta medlemmar av Nixons administration åtalades och fälldes, och Nixon själv var inblandad i mörkläggningen. Med tanke på sannolik riksrätt och avsättning från ämbetet avgick Nixon den 9 augusti 1974.


Trots sin avgång är Nixon fortfarande en historiskt betydelsefull person. Han var den första presidenten som besökte Folkrepubliken Kina och var avgörande för att upprätta förbindelser med Kina och Sovjetunionen, vilket så småningom ledde till vapenkontrollfördragen på 1970-talet. Han genomförde också avspänningspolitiken, som minskade spänningarna mellan USA och Sovjetunionen och bidrog till att avsluta det kalla kriget.


Källor:


Richard Nixons presidentbibliotek och museum. "Richard Nixon: Domestic Affairs." https://www.nixonlibrary.gov/about/richard-nixon/domestic-affairs


US Department of State Office of the Historican. "Richard Nixon: Utrikesfrågor." https://history.state.gov/departmenthistory/people/nixon-richard


Watergate-skandalen. https://www.history.com/topics/watergate


Nixon Foundation. "Richard Nixon: Livet före presidentskapet." https://www.nixonfoundation.org/about/life-before-the-presidency/

9 visningar

Comments


bottom of page