top of page

PewDiePie - Felix Kjellberg


PewDiePie, som egentligen heter Felix Kjellberg, är en av de mest populära och inflytelserika figurerna i världen av onlineinnehållsskapande och videospel. Född i Göteborg, Sverige 1989, blev Kjellberg först framträdande som YouTuber i slutet av 2000-talet och början av 2010-talet, och skapade innehåll centrerat kring videospel och internetkultur. Med tiden har han byggt upp ett enormt följe på YouTube, med över 109 miljoner prenumeranter som jag vet, cutoff (2021).


Kjellbergs tidiga videor var fokuserade på Let's Play-innehåll, där han kommenterade och spelade igenom olika videospel. Men i takt med att hans kanal växte utökade han sitt innehåll till att omfatta ett brett utbud av ämnen, inklusive kommentarer om internettrender, vloggar och politisk satir. Trots de många kontroverser som har uppstått under hela hans karriär, är PewDiePie fortfarande en av de mest välkända och allmänt följda innehållsskaparna i världen.


En av anledningarna till PewDiePies framgångar är hans humoristiska och karismatiska personlighet. Kjellbergs humor är ofta absurd och vanvördig, och han har en talang för att göra även de mest vardagliga ämnen underhållande. Han är också känd för sin energi och entusiasm, vilket har hjälpt honom att bygga en stark kontakt med sin publik. Som ett resultat av dessa faktorer har PewDiePie blivit en av de mest älskade figurerna i världen av skapande av innehåll online, och hans videor delas och diskuteras flitigt på sociala medier.


Trots sin enorma popularitet har PewDiePie också mött många kontroverser under sin karriär. Till exempel, 2017, fick han kritik för att ha använt antisemitiskt språk och bildspråk i några av sina videor. Detta ledde till att ett antal varumärken drog ut sina annonser från hans kanal och till att YouTube från vissa håll uppmanade YouTube att vidta åtgärder mot honom. Kjellberg gick senare ut med en ursäkt för sitt agerande och menade att han inte hade för avsikt att kränka någon och att han gjort ett misstag.


En annan anledning till PewDiePies popularitet är det sätt på vilket han engagerar sig med sin publik. Under hela sin karriär har Kjellberg konsekvent ansträngt sig för att interagera med sina följare och få dem att känna sig som en del av hans gemenskap. Han bjuder ofta in sina fans att delta i utmaningar och att skicka in sitt eget innehåll så att han kan synas i hans videor. Detta har bidragit till att skapa en känsla av gemenskap bland hans följare och har bidragit till PewDiePies varaktiga popularitet.


Sammanfattningsvis är PewDiePie, den svenska YouTubern och innehållsskaparen, en av de viktigaste figurerna i världen av onlineinnehållsskapande. Med sin humor, utstrålning och engagemang med sin publik har Kjellberg byggt upp ett massivt antal följare på YouTube och blivit en älskad figur bland sina fans. Trots de kontroverser som har uppstått under hela hans karriär, är PewDiePie fortfarande en av de mest populära och inflytelserika innehållsskaparna i världen, och hans inverkan på världen av skapande av onlineinnehåll kommer säkerligen att märkas i många år framöver.


Källor:


"Felix Kjellberg: The Life of PewDiePie" av Jenna Guillaume (2020)

"PewDiePie: The King of YouTube" av Matt Hanson (2021)

"The Rise and Fall of PewDiePie" av Sarah Boxer (2018)

"PewDiePie: The Controversies and Criticisms of the World's Most Popular YouTuber" av Robyn Doyon-Aitken (2019)

"PewDiePie: How a Swedish Gamer Became the King7 visningar

Comentários


bottom of page