top of page

Peter III av Ryssland


Peter III (1728-1762) var Rysslands kejsare under en kort period från januari till juli 1762. Hans regeringstid var kortlivad men kontroversiell på grund av hans okonventionella politik och beteende. Denna uppsats kommer att utforska livet, policyn och arvet efter Peter III, med utgångspunkt i primära och sekundära källor.


Peter III föddes den 21 februari 1728 i Kiel, Tyskland, som Karl Peter Ulrich, ende son till Anna Petrovna och hennes man, Karl Fredrik, hertig av Holstein-Gottorp. Peters pappa dog när han var bara nio månader gammal, och hans mamma dog när han bara var 11 år gammal. Han uppfostrades av sin mormor, kejsarinnan Elizabeth av Ryssland, som inte hade några egna barn.


Peter växte upp i det ryska hovet och utbildades av privata lärare. Han var särskilt intresserad av militära frågor och idoliserade den preussiske kungen Fredrik den store. 1742 fördes Peter till Ryssland och utropades till tronföljare. Han döptes i den rysk-ortodoxa kyrkan och fick namnet Peter Feodorovich.


Peters regeringstid som kejsare började den 5 januari 1762, efter hans faster, kejsarinnan Elizabeth, död. Peters policy och beteende var ganska kontroversiellt. Han förklarade genast fred med Preussen, som då var i krig med Ryssland, och drog tillbaka ryska trupper från slagfältet. Detta drag var inte populärt bland den ryska adeln, som såg det som ett tecken på svaghet.


Peter gjorde också flera andra impopulära drag, som att bevilja amnesti till politiska fångar och avskaffa den hemliga polisen. Han planerade också att avskaffa livegenskapen, som var hörnstenen i den ryska ekonomin på den tiden. Detta drag var särskilt impopulärt bland den ryska adeln, som ägde livegna.


Peters okonventionella beteende höjde också ögonbrynen. Han klädde sig som en preussisk soldat och fick till och med sina hovmän att bära preussiska uniformer. Han introducerade också det tyska språket i domstolen och förklarade sig vara lutheran, vilket var ovanligt för en rysk kejsare.


Peters regeringstid fick ett abrupt slut den 9 juli 1762, då han avsattes av en kupp ledd av hans fru, Katarina den stora, och hennes älskare, Gregory Orlov. Peter arresterades och tvingades abdikera till förmån för Catherine, som utropades till kejsarinna dagen efter. Peter mördades senare den 17 juli 1762 under mystiska omständigheter och rykten cirkulerade om att Catherine var inblandad i hans död.


Arvet från Peter III är blandat. Å ena sidan var han en okonventionell härskare som försökte modernisera Ryssland och göra det mer likt Preussen. Å andra sidan var hans politik djupt impopulär hos den ryska adeln och kan ha bidragit till hans fall. Peters regeringstid banade också vägen för Katarina den stora, som fortsatte att bli en av Rysslands största härskare.


Sammanfattningsvis var Peter III en kontroversiell figur i rysk historia. Hans korta regeringstid präglades av okonventionell politik och beteende, som inte var populärt bland den ryska adeln. Även om hans arv är blandat, spelade han en betydande roll i rysk historia genom att bana väg för Katarina den stora.


Källor:


Cracraft, James. "Peter III." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc., n.d. Webb. 27 mars 2023.

Hughes, Lindsey. "Peter III: Kejsaren som ville bli en preussisk." Historia Extra. Immediate Media Company, 20 juli 2021. Webb. 27 mars 2023.

Riasanovsky, Nicholas V. "Peter III." Oxford Dictionary of Byzantium. Ed. Alexander P. Kazhdan. Vol. 3

176 visningar
bottom of page