top of page

Operation Bernhard - Planen som skulle knäcka de allierades ekonomi


Operation Bernhard var en förfalskningsoperation som drevs av den tyska underrättelsetjänsten under andra världskriget. Operationen drevs av tyska SS och var baserad i koncentrationslägret Sachsenhausen. Målet med Operation Bernhard var att översvämma den brittiska ekonomin med falska sedlar för att störa den brittiska ekonomin och försvaga den brittiska krigsansträngningen.


Operationen fick sitt namn efter dess chef, SS-Obersturmbannführer Bernhard Krueger. Operationen startade 1942 och pågick till 1945. Den involverade tvångsarbete av koncentrationslägerfångar som fick i uppdrag att tillverka stora mängder förfalskade brittiska sedlar. Operationen var mycket sofistikerad, med förfalskningarna av så hög kvalitet att de var svåra att skilja från de äkta sedlarna.


Enligt källor var operationen en framgång eftersom den orsakade ekonomiska störningar i Storbritannien. Förfalskningarna var så välgjorda att många inte upptäcktes som falska och kom i omlopp. Detta ledde till ett minskat förtroende för valutan och ett värdeförlust för de äkta sedlarna. Operationen var så framgångsrik att det uppskattas att förfalskade sedlar till ett värde av cirka 130 miljoner pund producerades och cirkulerades.


Operationen var dock inte problemfri. Användningen av koncentrationslägerfångar som tvångsarbete var mycket kontroversiellt och väckte frågor om etiken i den tyska krigsansträngningen. Dessutom plågades operationen av stridigheter och meningsskiljaktigheter mellan de olika medlemmarna i den tyska underrättelsetjänsten.


Trots dessa problem är Operation Bernhard fortfarande en av de mest välkända förfalskningsoperationerna i historien. Det är ett bevis på kraften i propaganda och psykologisk krigföring, och är en påminnelse om hur långt en del kommer att gå till för att vinna ett krig.


Källor:


"Operation Bernhard." United States Holocaust Memorial Museum. https://www.ushmm.org/learn/timeline-of-events/1939-1945/operation-bernhard

"Operation Bernhard." Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Bernhard

"Den hemliga nazistiska planen för att förstöra den brittiska ekonomin." Väktaren. https://www.theguardian.com/world/2007/sep/23/secondworldwar.books

"Andra världskriget: Operation Bernhard." History.com. https://www.history.com/topics/world-war-ii/operation-bernhard

8 visningar
bottom of page