top of page

Noomi Rapace


Noomi Rapace är en svensk skådespelerska som blev internationell berömmelse med sin gestaltning av Lisbeth Salander i de svenska filmatiseringarna av Stieg Larssons Millennium-trilogi. Hon anses vara en av de mest begåvade och mångsidiga skådespelerskorna i sin generation och har vunnit flera priser och nomineringar för sitt arbete.


Rapace föddes den 28 december 1979 i Hudiksvall, Sverige. Hennes mamma var en svensk skådespelerska och hennes pappa var en spansk flamencosångare. Hon växte upp i en teaterfamilj och utvecklade en passion för skådespeleri i unga år. Efter gymnasiet gick hon på Skara Skolscen, en teaterskola i Sverige, där hon fick formell utbildning i skådespeleri.


Rapace började sin skådespelarkarriär inom svensk teater och tv och medverkade i flera produktioner under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. 2009 fick hon ett världsomspännande erkännande för sin roll som Lisbeth Salander i de svenska filmatiseringarna av Stieg Larssons Millennium-trilogi. Filmerna, som inkluderade "The Girl with the Dragon Tattoo", "The Girl Who Played with Fire" och "The Girl Who Kicked the Hornet's Nest", var kritiska och kommersiella framgångar och etablerade Rapace som en av de mest begåvade skådespelerskorna i hennes generation.


Utöver sitt arbete i Millennium-trilogin har Rapace medverkat i flera andra uppmärksammade filmer, inklusive "Prometheus" (2012), "Dead Man Down" (2013) och "Unlocked" (2017). Hon har också medverkat i flera internationella produktioner, inklusive de engelskspråkiga filmerna "Brightburn" (2019) och "The Secrets We Keep" (2020).


Rapace har fått flera utmärkelser och nomineringar för sitt arbete, inklusive Guldbagge Award för bästa kvinnliga huvudroll, Guldbagge Award för bästa kvinnliga huvudroll och European Film Award för bästa kvinnliga huvudroll. Hon har också uppmärksammats av det internationella filmsamfundet, med flera nomineringar för BAFTA-priset för bästa kvinnliga huvudroll och Screen Actors Guild Award för enastående prestation av en kvinnlig skådespelare i en ledande roll.


Sammanfattningsvis är Noomi Rapace en begåvad och mångsidig skådespelerska som har gjort en betydande inverkan på den internationella filmscenen. Hon är känd för sina kraftfulla och nyanserade framträdanden, och hennes gestaltning av Lisbeth Salander i Millennium-trilogin har etablerat henne som en av de mest begåvade skådespelerskorna i sin generation. Med sin passion för skådespeleri och sitt engagemang för sitt hantverk kommer Rapace utan tvekan att fortsätta att fängsla publiken med sitt arbete i många år framöver.


Källor:


"Noomi Rapace." IMDb, IMDb.com, www.imdb.com/name/nm0990407/.


"Noomi Rapace." Wikipedia, Wikimedia Foundation, 11 feb. 2023, en.wikipedia.org/wiki/Noomi_Rapace.

5 visningar
bottom of page