top of page

Nikita Chrusjtjov


Nikita Chrusjtjov var en sovjetisk politiker och statsman som tjänstgjorde som generalsekreterare för Sovjetunionens kommunistiska parti från 1953 till 1964. Han föddes i Kalinovka, Ryssland 1894 och dog 1971. Chrusjtjov steg genom raden av kommunistpartiet, tjänstgör som politisk kommissarie under det ryska inbördeskriget och som politisk representant i Ukraina under andra världskriget. Han blev sedan förste sekreterare för kommunistpartiet i Ukraina, innan han utsågs till generalsekreterare efter Josef Stalins död.


Som generalsekreterare försökte Chrusjtjov föra en ny era av liberalisering och reformer till Sovjetunionen. Han fördömde berömt Stalins personkult och politik under kommunistpartiets 20:e partikongress 1956, känd som det "hemliga talet". Detta tal markerade en vändpunkt i den sovjetiska historien och satte scenen för avstaliniseringspolitiken. Chrusjtjov försökte också förbättra förbindelserna med västvärlden, framför allt med USA, och hans ansträngningar kulminerade i undertecknandet av avtalet om partiellt kärnprovsförbud 1963.


Chrusjtjovs inrikespolitik präglades av hans ansträngningar att öka jordbruks- och industriproduktionen genom användning av ny teknik. Han introducerade politiken "Jungfruland", som syftade till att få nya landområden under odling i Sovjetunionen. Denna politik var framgångsrik för att öka spannmålsproduktionen, men ledde också till miljöförstöring och ineffektiv användning av resurser.


Trots hans ansträngningar att föra reformer till Sovjetunionen präglades Chrusjtjovs styre också av ett antal motgångar och misslyckanden. Ett av hans mest anmärkningsvärda misslyckanden var Kubakrisen 1962, där Sovjetunionens utplacering av missiler på Kuba förde världen till randen av kärnvapenkrig. Krisen skadade Chrusjtjovs rykte både nationellt och internationellt och ledde till att han slutligen togs från makten.


Sammanfattningsvis var Nikita Chrusjtjov en komplex figur i sovjetisk historia, präglad både av hans ansträngningar att åstadkomma reformer och hans misslyckanden. Hans styre markerade en vändpunkt i Sovjetunionen och satte scenen för politiken för avstalinisering och förbättrade relationer med väst. Trots sina motgångar är Chrusjtjovs arv som sovjetisk statsman och ledare fortfarande en viktig del av 1900-talets historia.


Källor:


"Nikita Chrusjtjov." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/biography/Nikita-Khrushchev.

"Chrusjtjovs upptining." Sovjetunionen under Nikita Chrusjtjov, Cambridge University Press, www.cambridge.org/core/books/the-soviet-union-under-nikita-khrushchev/the-khrushchev-thaw.

"Nikita Chrusjtjov." The New York Times, The New York Times, www.nytimes.com/topic/person/nikita-khrushchev.

Taubman, William. Chrusjtjov: Mannen och hans era. W. W. Norton & Company, 2003.

24 visningar
bottom of page