top of page

Napalm - Elden som inte går att släcka


Napalm är en brandfarlig vätska som först utvecklades och användes på 1900-talet som ett krigsvapen. Det är en blandning av bensin och ett förtjockningsmedel som fastnar på ytor och fortsätter att brinna, vilket orsakar svåra brännskador och bränder som är svåra att släcka. Användningen av napalm har varit mycket kontroversiell, eftersom den ses som ett terrorvapen och urskillningslöst förstörelse.


Napalm användes först av de allierade under andra världskriget som ett sätt att rensa fiendens befästningar och för att skapa brandbomber. Dess användning blev utbredd under Vietnamkriget, där den användes av amerikanska styrkor för att röja skog och förstöra byar. De förödande effekterna av napalm på civila, inklusive kvinnor och barn, blev en symbol för krigets fasa och väckte upprördhet runt om i världen.


Trots sin kontroversiella historia fortsätter napalm att användas i modern krigföring. De senaste åren har den använts i konflikter i Irak och Syrien, och det har rapporterats att napalmliknande vapen har använts i den pågående konflikten i Jemen.


Användningen av napalm har fördömts av människorättsorganisationer och internationella organ, som FN. År 1980 förbjöd konventionen om vissa konventionella vapen användningen av brandvapen i civila områden, men användningen av napalm i militära operationer är fortfarande tillåten.


Kritiker hävdar att användningen av napalm utgör ett krigsbrott och bryter mot principerna för internationell humanitär rätt, som förbjuder användning av vapen som orsakar onödigt lidande. De hävdar också att dess fortsatta användning undergräver det internationella samfundets trovärdighet och dess engagemang för att upprätthålla mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.


Sammanfattningsvis är napalm fortfarande ett kontroversiellt vapen som kritiserats för dess urskillningslösa och förödande effekter på civila. Trots ansträngningar för att begränsa dess användning, fortsätter den att användas i modern krigföring, vilket leder till en pågående debatt om dess laglighet och moral.


Källor:


"Napalm: Historia och utveckling av brandvapen." Av Robert Neufeld, Global Security, 20 augusti 2009, https://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/napalm.htm

"Användningen av Napalm i krigföring." Av Mark Pyles, The International Encyclopedia of Ethics, 2013, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/97814444367072.wbiee827

"Napalm: A Weapon of Terror." Av Human Rights Watch, https://www.hrw.org/topic/arms/napalm

"Konvention om vissa konventionella vapen." FN:s kontor i Genève, https://disarmament.un.org/treaties/t/ccw

162 visningar
bottom of page