top of page

Mohammed bin Salman Al Saud - Saudiarabiens diktatorMohammed bin Salman Al Saud är en framstående person i politikens och näringslivets värld. Han föddes den 31 augusti 1985 och är Saudiarabiens kronprins, samt landets vice premiärminister och försvarsminister. I den här uppsatsen kommer vi att undersöka Mohammed bin Salmans liv och prestationer, såväl som några av de kontroverser som har omgett honom.


Tidigt liv och karriär


Mohammed bin Salman föddes i Jeddah, Saudiarabien, som son till kung Salman och hans tredje fru, Fahdah bint Falah bin Sultan. Han tog en kandidatexamen i juridik från King Saud University i Riyadh, och fortsatte senare med vidareutbildning inom olika områden, inklusive företagsekonomi och offentlig förvaltning.


Under sin tidiga karriär hade Mohammed bin Salman flera befattningar inom den statliga och privata sektorn, bland annat som guvernör i Riyadh-provinsen, ordförande för rådet för ekonomiska och utvecklingsfrågor och ordförande för den offentliga investeringsfonden. 2015 utsågs han till försvarsminister och 2017 blev han kronprins av Saudiarabien efter faderns tronuppstigning.


Framgångar


Sedan han tog på sig sin roll som kronprins har Mohammed bin Salman tillskrivits flera betydande reformer och initiativ i Saudiarabien. Några av de mest anmärkningsvärda inkluderar:


Vision 2030: Ett av kronprinsens mest ambitiösa projekt är Vision 2030, en omfattande plan för att modernisera och diversifiera den saudiska ekonomin. Planen syftar till att minska landets beroende av olja, skapa nya industrier och jobb och förbättra livskvaliteten för saudiska medborgare.


Kvinnors rättigheter: Mohammed bin Salman har varit en högljudd förespråkare för kvinnors rättigheter i Saudiarabien. Han har arbetat för att eliminera restriktioner för kvinnors rörlighet, som att häva förbudet för kvinnor att köra bil, och har även etablerat den första damidrottsarenan i landet.


Kamp mot korruption: 2017 lanserade Mohammed bin Salman en omfattande anti-korruptionskampanj som syftade till att slå ner på korruption och korruptionsrelaterade brott. Kampanjen resulterade i frihetsberövande av flera högt uppsatta tjänstemän, samt beslagtagande av miljarder dollar i tillgångar.


Ekonomiska reformer: Kronprinsen har också genomfört flera ekonomiska reformer som syftar till att stärka landets ekonomi och minska dess beroende av olja. Detta inkluderar börsnoteringen av den statliga oljejätten Saudi Aramco, som var den största börsintroduktionen i historien.


Trots sina många prestationer har Mohammed bin Salman också varit föremål för flera kontroverser och anklagelser. Några av de viktigaste inkluderar:


Jemenkriget: Saudiarabiens militära intervention i Jemenkriget har kritiserats mycket av människorättsorganisationer, som har anklagat den saudiledda koalitionen för att begå krigsförbrytelser och orsaka omfattande civila offer.


Jamal Khashoggi-mord: År 2018 mördades den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Mordet sågs allmänt som ett försök att tysta kritiska röster och kronprinsen har varit inblandad i mordet.


Kränkningar av mänskliga rättigheter: Saudiarabien har länge kritiserats för sina dåliga människorättsstatus, och Mohammed bin Salmans reformer har inte alltid tagits emot väl av människorättsorganisationer. Det har förekommit rapporter om omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive internering och tortyr av politiska dissidenter.


Slutsats


Sammanfattningsvis är Mohammed bin Salman Al Saud en komplex och kontroversiell figur som har haft en betydande inverkan på Saudiarabien och världen. Genom sina initiativ och reformer har han arbetat för att modernisera och diversifiera den saudiska ekonomin, och för att förbättra livet för saudiska medborgare.

17 visningar

Comments


bottom of page