top of page

Michael Jackson - Kungen av pop


Michael Jackson var en av 1900-talets mest ikoniska och inflytelserika musiker. Född den 29 augusti 1958 i Gary, Indiana, började Jackson sin karriär som barnstjärna i Jackson 5, en grupp som består av honom och hans fyra äldre bröder. Han fortsatte med att bli soloartist och släppte några av de mest sålda albumen genom tiderna, inklusive Thriller, som förblir det mest sålda albumet genom tiderna med över 66 miljoner sålda exemplar över hela världen.


Jacksons musik och framträdanden var banbrytande och innovativa, och kombinerade element av pop, rock, R&B och funk. Han var känd för sin distinkta röst, danssteg och ikoniska modekänsla, som inkluderade hans signaturhandske med paljett och röd läderjacka. Hans musikvideor, som "Thriller" och "Beat It", revolutionerade musikindustrin och hjälpte till att popularisera mediet som en egen konstform.


Förutom sina musikaliska prestationer var Jackson också känd för sin filantropi och humanitära arbete. Han donerade miljontals dollar till välgörenhet och grundade Heal the World Foundation, som syftade till att förbättra livet för barn runt om i världen. Han använde också sin plattform för att öka medvetenheten om frågor som fattigdom, AIDS och rasojämlikhet.


Jacksons arv har dock grumlats av anklagelser om sexuella övergrepp mot barn. 1993 anklagades han för sexuella övergrepp på en 13-årig pojke, men fallet avgjordes utanför domstol för rapporterade 23 miljoner dollar. 2005 ställdes han inför rätta och frikändes på anklagelser om sexuella övergrepp mot barn, men anklagelserna fortsatte att förfölja honom fram till hans död 2009.


Trots kontroversen kring hans personliga liv kan Jacksons inverkan på musik och populärkultur inte förnekas. Han är fortfarande en av de mest inflytelserika och älskade musikerna genom tiderna, och hans musik fortsätter att inspirera nya generationer av artister.


Källor:


"Michael Jacksons biografi." Biography.com. Öppnad 31 mars 2023. https://www.biography.com/musician/michael-jackson.

"Michael Jackson: The King of Pop." Rullande sten. Åtkoms den 31 mars 2023. https://www.rollingstone.com/music/music-news/michael-jackson-the-king-of-pop-190043/.

George, Nelson. Michael Jackson: The Ultimate Collection. New York: Hal Leonard Corporation, 2004.

"Michael Jackson." The New York Times. Öppnad 31 mars 2023. https://www.nytimes.com/topic/person/michael-jackson.

"Michael Jacksons liv." BBC. Åtkomst 31 mars 2023. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-44434202.

40 visningar

Comments


bottom of page