top of page

Mary Wollstonecraft - En kvinnlig upplysningsfilosof


Mary Wollstonecraft var en engelsk författare och filosof från 1700-talet som är mest känd för sitt verk "A Vindication of the Rights of Woman", som publicerades 1792. Hon var en pionjär inom feministiskt tänkande och hennes arbete fortsätter att vara mycket inflytelserik för detta. dag.


Wollstonecraft föddes 1759 i London i en arbetarfamilj. Trots sitt ödmjuka ursprung var hon fast besluten att få en utbildning och blev guvernant i Irland. Genom sitt arbete som guvernant blev hon utsatt för de begränsningar och restriktioner som sattes på kvinnor och blev djupt engagerad i att förespråka kvinnors rättigheter.


Wollstonecrafts mest kända verk, "A Vindication of the Rights of Woman", var ett svar på de rådande attityderna till kvinnor på 1700-talet. På den tiden ansågs kvinnor vara underlägsna män och nekades utbildning, äganderätt och politisk representation. I sin bok hävdade Wollstonecraft att kvinnor borde ha samma rättigheter och möjligheter som män. Hon hävdade att kvinnor inte i sig var underlägsna män, men att deras utbildning och uppfostran hade kvävt deras intellektuella och moraliska utveckling.


Wollstonecraft var en stark förespråkare för kvinnors utbildning och ansåg att om kvinnor fick möjlighet att få en ordentlig utbildning skulle de kunna göra viktiga insatser för samhället. Hon menade att kvinnor borde läras ut ämnen som skulle göra det möjligt för dem att tänka kritiskt och förstå omvärlden, snarare än att begränsas till ämnen som handarbete och hushållshantering.


Utöver sitt arbete med kvinnors rättigheter var Wollstonecraft också en stark anhängare av den franska revolutionen och trodde att revolutionen skulle leda till större jämställdhet för kvinnor. Hon var dock också kritisk till revolutionens våldsamma excesser och det sätt på vilket kvinnor ofta uteslöts från att delta i den politiska processen.


Wollstonecrafts arv fortsätter att kännas till denna dag. Hennes idéer om kvinnors rättigheter och utbildning har inspirerat generationer av feminister och fortsätter att informera moderna debatter om jämställdhet. Hon är allmänt erkänd som en av de första feministerna och hennes arbete fortsätter att läsas och studeras.


Sammanfattningsvis var Mary Wollstonecraft en banbrytande feministisk tänkare som gjorde ett betydande bidrag till kampen för kvinnors rättigheter. Hennes idéer om kvinnors utbildning och jämställdhet fortsätter att vara högst relevanta och har inspirerat generationer av feminister. Hon är fortfarande en viktig figur i historien om kvinnors rättigheter och hennes arv fortsätter att märkas till denna dag.


Källor:

S.O Seriens bok - Historia av Elisabeth Ivansson och Mattias Tordai

A History of world societies av John P. Mckay m.flera.

World History (A new perspective) av Clive Ponting

Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

Filosofins historia av A.C Grayling

41 visningar
bottom of page