top of page

Mahatma Gandhi

Hej där! Här kommer en liten text som handlar om Mahatma Gandhi och hans liv. Så vill du veta mer om han som befriade Indien genom att göra fredliga protester, då har du kommit rätt!

Varför är Gandhi känd?

Gandhi var advokat, politiker och en stor andlig ledare. Det var han som försökte få Indien självständigt utan våld och som också lyckades göra Indien självständigt. Han har därför fått titeln ”Landsfader” i Indien och han ses därför än idag, som en stor kämpe för mänskliga rättigheter!


När och var föddes Gandhi?

Gandhi föddes den 2 oktober 1869 i Porbandar, Indien. Gandhis familj var väldigt välbärgade, dvs. gott om pengar. Pappan (Karamchand Gandhi) var premiärminister av Porbandar. De tillhörde vaishya-kasten (företagarnas kast).


Gandhis uppväxt

Gandhi fick väldigt tidigt en typisk hinduistiskt uppfostran. Detta involverade saker som att inte skada levande varelser, att vara vegetarian, fasta för självrening och ömsesidig tolerans mellan medlemmar av olika trosuppfattningar och samfund.


Bortgift som ung

Redan i maj år. 1883, då Gandhi bara var 13 år så gifte Gandhis föräldrar bort honom med Kasturba Makhanji. Detta uppskattade inte Ghandi, även om han lydde sin familj och deras önskningar.


Tiden i skolan

Gandhi var bara en medelmåttig student i sin ungdom i Porbandar. Han klarade knappt sin examen från Samaldas College i Bhavnagar. Farsan ville att Gandhi skulle bli advokat. Han skickade därför Gandhi till London, för att studera juridik vid University College.

Gandhi gick där med i Vegetarian Society, han grundade en egen lokalförening och försökte få fler att bli vegetarianer. Under tiden i London så besökte Gandhi bl.a. det teosofiska samfundet ( En sorts blandning av alla religioner ) vilket inspirerade honom och ökade han förståelse av olika religioner.


Åkte tillbaka till Indien

År 1891 återvände Gandhi till Indien. Han hade lyckats bli advokat, men han lyckades inte starta en egen advokatbyrå. Han hamnade därför sedan i bråk med en brittisk officer, och valde därför också att lämnade Indien för att istället resa till Sydafrika.


I Sydafrika

Gandhi började arbeta för Dada Abdullah som tolk och juridiskt biträde. I Sydafrika möttes Gandhi av diskriminering riktad mot bl.a. indier. Han blev själv avkastad från ett tåg i Pietermaritzburg, efter att han vägrat flytta från första klass till en tredjeklassvagn, trots att han hade en förstaklassbiljett.


När han reste vidare blev han slagen av en chaufför för att han vägrade resa på fotplankan, för att lämna plats åt en europeisk passagerare. Han råkade ut för andra svårigheter på resan också, bl.a. så blev han uteslängd från flera olika hotell. Det var genom att direkt bevittna rasismen, fördomarna och orättvisorna mot indier i Sydafrika som Gandhi började ifrågasätta sitt folks ställning inom det brittiska imperiet, och sin egen ställning i samhället. Gandhi försökte på olika sätt hjälpa indierna i Sydafrika. Han grundade därför Natal Indian Congress år. 1894.


Gandhis metod - Satyagraha

Istället för att med våld försöka få den brittiska regeringen att ändra sig, så använde Gandhi en ny metod som han kallade för Satyagraha. Den går ut på att man skall med civil olydnad, få till en förändring och inte med våld. I början fungerade Gandhis metod väldigt dåligt. Tusentals indier blev fängslades och piskades, däribland Gandhi själv. Till slut fick dock den brittiska regeringen så dålig publicitet att man blev tvungen att kompromissa med Gandhi. Metoden hade fungerat! Gandhi stannade i Sydafrika i över 20 år, innan han valde att resa tillbaka till Indien, vilket skedde år. 1914.


Uppmärksammade svälten i Indien

Gandhi uppmärksammade sedan den indiska befolkningens lidande under det brittiska styret. Det råde bl.a. en stor svält i flera indiska byar. Gandhi blev fängslad men hundratusentals människor protesterade och samlades utanför fängelset, polisstationer och domstolar. De krävde att han skulle friges, vilket domstolen till slut motvilligt gick med på.


Gandhi ledde sedan flera organiserade protester och strejker mot jordägarna, som med ledning från den brittiska regeringen undertecknade ett avtal. Detta avtal gav de fattiga bönderna i området mer kompensation och kontroll över jordbruket, och upphävde samtidigt avgiftshöjningar och avgiftsindrivning, tills dess att svälten tog slut.


Bojkotta britterna!

Gandhi började sedan att uppmana folket att bojkotta brittiska utbildningsinstitutioner och domstolar. Detta gjorde man bl.a. genom att säga upp sig från statliga anställningar och genom att avsäga sig brittiska titlar. Han uppmanade indierna också att bojkotta brittiska varor och produkter.


Blev återigen fängslad

Gandhi arresterades därför den 10 mars 1922 och åtalades bl.a. för uppvigling. Han dömdes sedan till sex års fängelse men avtjänade endast omkring två år av straffet, då han frisläpptes.


Saltkampanjen

År. 1930 bestämde sig Gandhi för att försöka få bort den orättvisa saltskatten. Det fanns salt i Indien, men endast britterna hade tillstånd att sälja salt, vilket drabbade framförallt de fattiga.Gandhi bestämde sig för att trotsa dessa lagar och framställde istället själv salt. Han valde att gå igenom Indien till det stället där saltet fanns och fick tusentals människor med sig på vandringen. Storbritannien svarade då med att sätta över 60 000 personer i fängelse. Fängelserna blev väldigt snart överfyllda. Gandhi själv greps den 4 maj. Den brittiska regeringen gick sedan med på att släppa alla politiska fångar i utbyte mot att den civila olydnadsrörelsen upphävdes. Detta gick Ghandi med på.


Britterna försökte mörda Ghandi

Under sommaren år. 1934 utfördes tre misslyckade mordförsök mot Gandhi.Gandhi ville bara att indierna skulle hjälpa Storbritannien och de fick deras självständighet. Det blev stora protester och demonstrationer runt om i landet som kallades för ”quit india”.


Britternas svar var kraftfullt. Tusentals frihetskämpar dödades eller skadades av polisens eld och hundratusentals indier arresterades. Gandhi och hela Kongresspartiets ledning arresterades av britterna den 9 augusti 1942. Gandhi hölls själv fången i två år i Aga Khans palats i Pune. Gandhi släpptes före krigsslutet den 6 maj 1944 på grund av sin svaga hälsa och nödvändigheten av operation.


Indien får chansen till självständighet

1946 erbjöd äntligen britterna självständighet, under förutsättning att Indien blev två länder (Indien och Pakistan). Pga. De flesta i ena delen av landet var hinduer och de flesta i den andra delen av landet var muslimer.In i det sista var Gandhi motvillig till delningen av landet men övertygades till slut och godkände avtalet som slutligen gav Indien deras självständighet.


Kampen var inte över!

Det uppstod dock direkt ett krig mellan Indien och Pakistan så fort de hade grundats, det s.k. indo-pakistanska kriget. Kriget tog dock snabbt slut, men farorna var inte över. Indien vägrade att betala krigsskadeståndet till Pakistan. Det var nu en stor risk för ett nytt krig, men Gandhi lyckades med en hungerstrejk att få båda sidorna att komma överens och upphöra med hoten & våldet.


Ghandi mördas

På väg till ett bönemöte i New Delhi den 30 januari 1948 sköts Gandhi till döds, när han tog sin nattliga promenad. Vem låg bakom mordet? Mördaren Nathuram Godse var en hinduistisk nationalist, som höll Gandhi ansvarig för att ha försvagat Indien genom att insistera på betalningen till Pakistan. Godse dömdes till döden och avrättades 15 november 1949 genom hängning.


Stort inflytande och arv

Gandhi har influerat väldigt många viktiga ledare och politiska rörelser i hela världen. Bl.a. Martin Luther King och Nelson Mandela. Även John Lennon och Al-Gore hävdar att Gandhi har haft en stor betydelse för dem. Den 2 oktober på Gandhi födelsedag, firar man varje år Gandhi Jayanti, en nationell indisk högtidsdag. FN beslutade också den 15 juni 2007, att 2 oktober ska vara känd som den Internationella icke-våldsdagen, för att hedra minnet av Ghandi och hans kamp för ett självständigt Indien. Trots att Gandhi blev nominerad flera gånger till FN:s Fredspris, så fick han det aldrig.Därför gjorde man ett eget Gandhi peace price.Vidare diskussion

—Förstår du varför Gandhi valde att försökte hjälpa indierna?


Vad tycker du om Gandhi och hans ”icke vålds” metod? Var det rätt väg att gå eller hade du gjort på ett annorlunda sätt?


Tycker du att Gandhi hade förtjänat FN:s fredspris? Varför / Varför inte?Mina källor

—The Making of a Political Reformer: Gandhi in South Africa, 1893–1914 av Surendra Bhana och Goolam Vahed.

The Gandhi Reader av Jack Holmer.

Gandhi: A Life av Yogesh Chadha.

Hunt, James D. Gandhi in London. New Delhi: Promilla & Co., Publishers, 1978.

1 027 visningar

Comments


bottom of page