top of page

Kritik mot banksystemet


Sedan början av 2000-talet så har en kritiken mot banksystemet blivit allt skapare. Dels därför att man skapade finanskrisen 2008, genom s.k. subprimelån. Vilket ledde till tusentals företags kollaps och en enorm ökning av arbetslöshet i USA och Europa, men också därför att man har varit involverad i diverse skandaler.


Här är några exempel:


Goldman Sachs och Leman Brothers - Skapade den s.k. finanskrisen genom spekulation på bostäder.

HSBC - En av de största bankerna i världen ( Har bland annat hjälpt massvis med olika drogkarteller att tvätta deras pengar )

Deutsche bank – Hjälpt diverse diktaturer att gömma undan pengar.

År 2020 - 17.000 miljarder euro kan ha tvättats av såväl utländska som svenska banker ( särskilt SEB, Swedbank och Nordea ) .

Credite Suisse - Banken har hjälpt kriminella, chefer, kändisar m.m. att komma undan att betala skatt och tvätta pengar.

Bankerna i Storbritannien 2023 - Man använde pensionspengar för att spekulera gällande räntan ( att den skulle vara låg ) men när räntorna har höjts till följd av inflationen, så var centralbanken tvungen att gå in för att hindra en total ekonomisk kollaps.

Silicon Valley Bank - Satsat gigantiska summor pengar på låg ränta, vilket ledde till att banken senare gick omkull.


Källor:

•S.O – Serien (Samhällskunskap) av Ulla M Andersson, Per Ewert och Uriel Hedengren

Uppdrag granskning (tv dokumentär) Säsong 20 - Swedbank och amerikanerna

•Credit Cards: The Business of Enslaving Poor People - https://www.youtube.com/watch?v=bua07BbeJC0&list=FLO_mLhPrDLGg8mLKUopDIdg&index=51

•HSBC: The Most Evil Bankers in the World - https://www.youtube.com/watch?v=8kq55k-MV2o


4 visningar

Comments


bottom of page