top of page

Kortfattat om pirater

Hej där! Här kommer en liten text som handlar om pirater. Så vill du veta mer om vad en pirat är, när pirater först kom till, vilka kända pirater som fanns förr i tiden osv. då har du kommit rätt.
Vad tänker vi på när vi hör ordet pirater? Papegoja på axeln, nedgrävda skatter, gå på planka, svart flagga med dödskalle, träben, ögonlapp osv. Men stämmer verkligen detta? Nja, inte riktigt. När det gäller att gå på plankan, så är detta snarare någonting som skedde i diverse filmer för att göra själva ögonblicket mer dramatiskt. Pirater kunde visserligen kasta ner människor i vattnet, men att ta en massa tid på sig och låta människor frivilligt hoppa ner är alltså något som inte skedde särskilt ofta.


Pirater kunde använda ögonbindel eller gå på träben, men det var också mer ovanligt än det framstår i filmer och tv serier. Samma sak med nedgrävda skatter eller papegojor på axeln. Det finns dokumenterade fall, men det var också väldigt ovanligt. De vanligaste var att man använde de pengarna & skatter som man kommit över nästan direkt.


En till sak som få människor till är att det väldigt sällan var en sorts diktatur på piratskepp. Det vanligaste var att piratskepp var en sorts demokrati, där alla i besättningen hade en röst. Att man ofta valt att ha allsmäktiga piratkaptener i böcker, filmer osv. är för att det blir då en sorts kontrast till de demokatiska samhällen som vi lever idag.


Vad betyder ordet pirat?

Själva ordet pirat betyder de som plundrar till havs.


Hur länge har pirater funnits?

Så länge det har funnits båtar. Alltså från omkring 2000 – 1000 f.kr.


Antikens pirater

Grekerna, Romarna, Fenicierna, Assyrierna m. flera. Alla har de haft problem med pirater. Medelhavet passade perfekt för pirater, eftersom det fanns många öar, grottor och vikar att gömma sig i. Vissa generaler / kungar tog därför kampen mot piraterna på största allvar. Ett exempel är den assyriska kungen Sennakerib som personligen åkte runt och besegrade pirater med sin egna stora flotta.


En annan stormakt vid medelhavet som tidigt fick problem med pirater var romarna. Pirater plundrade massvis med fartyg (många av dem innehöll vete), vilket till slut fick romarna att börja jaga piraterna intensivt. Pompejus och Julius Ceasar var två stora generaler som båda fick i uppdrag att eliminera piraterna i medelhavet. Lyckades till slut få bort de flesta och stabilisera handeln.


De muslimska piraterna

Det har också funnits muslimska pirater. De specialiserade sig ofta på att jaga kristna båtar & fartyg. De sålde sedan ofta människorna som slavar. Eftersom muslimernas piratskepp blev ett allt större hot, bestämde sig många kristna riddare för att försöka stoppa dem. De använde ön Malta som bas. De började sedan att jaga de muslimska skeppen och blev samtidigt väldigt rik på kuppen!


Piraternas fula knep

Eftersom piraternas skepp oftast var mindre och hade färre kanoner än deras motståndare, så använde man sig av massor med olika fula knep för att få ett övertag. En av piraternas strategier var att hissa motståndarnas flagga, för att förvirra dem. En annan strategi som man ofta använde var att kasta över getingbon på motståndarnas skepp eller rökbomber för att på så sätt skapa kaos och förvirring.


Medeltiden - Ett samarbete med piraterna uppstår

Under antiken så försökte man alltså att jaga pirater och såg dem som allvarliga hot. Men mellan 1200-talet till 1700-talet så uppstod det på många håll ett samarbete mellan piraterna och de som styrde i olika länder. Tanken var att piraterna i utbyte mot att inte bli attackerade / dömda , skulle erövra andra länders skepp. Sedan skulle man dela på vinsten. Man skrev då ett s.k. kaparbrev. Det första kaparbrevet som vi känner till, skrevs redan på 1200-talet av Henrik III av England. Drottning Elisabeth på 1500-talet tog detta samarbete ytterligare ett steg, genom att erbjuda piraterna en allians i utbyte mot att de hjälpte henne besegra Spanien.


Piraternas storhetstid

Efter att Spanien börjat kolonisera Sydamerika och de europeiska stormakterna Frankrike och England börjat kolonisera Nordamerika, uppstod ett gyllnetillfälle för de som ville plundra rika och dyrbara skepp i atlanten. Mellan åren 1500-1700 brukar man därför prata om piraternas s.k. storhetstid. Eftersom många skepp var fullaste med silver och guld från olika gruvor, lockades allt fler till att bli pirater och tjäna riktigt stora pengar. De flesta pirater blev dock besegrade och antingen tillfångatagna eller dödade. Dock har vissa pirater att lyckats skapa sig ett känt namn. Här kommer några sådana exempel:


Kända pirater

Francis Drake – En pirat som på uppdrag av Elisabeth beslagtog många spanska skepp. Blev sedan adlad av drottning och fick titeln Sir.


Sir Henry Morgan – Dubbad till riddare och blev guvernör över Jamaica.


Piraten Svartskägg (Black beard) – Den legendariska sjörövaren. Sägs ha haft 14 fruar, druckit rom blandat med krut, haft rök i skägget för att sätta skräck i sina motståndare m.m. Togs tillfånga efter 2 år, men hade under dessa år lyckats erövra väldigt många fartyg och skapat sig ett känt namn.


Det finns t.o.m. kända piratpar. Ett av dem är Jack Rackham (Röde rackham) och Anne Boyne.


Många pirater flyttar till Asien

För att skydda sina tillgångar så började allt fler länder, bl.a. Spanien och Storbritannien att skicka allt fler krigsfartyg i jakt på piraterna i Stilla havet. Många pirater valde därför att bege sig till Asien. I Kina fanns det sjörövare som hade hela flottor till deras förfogande. Ching Yie hade över 500 skepp och Ching-Chi-Ling hade över 1000. Till slut så lyckades dock européerna besegrade även dessa men det tog många år.


Piraternas storhetstid slutar

Under 1800-talet valde många europeiska stormakter att sluta utfärda kaparbrev. Dessutom uppfann man ångbåtarna, vilket skulle visa sig överlägsna piraternas mer traditionella seglarfartyg. Det finns dock några få pirater kvar i världen idag. De flesta lever utanför Somalias kust i Afrika. De ger sig på handelsfartyg och privata yachter i hopp om att få en stor lösensumma.


Vidare diskussion

Vad tycker du om piraternas historia?

Skulle du själv kunna tänka dig att vara en pirat? Varför / varför inte?


Källor

Fakta i närbild – Pirater av Richard Platt.


Om du istället vill lyssna på när jag berättar om pirater, använd den här länken:1 038 visningar

Comments


bottom of page