top of page

Klu Klux Klan - KKK


Ku Klux Klan, ofta förkortat som KKK, är en ökänd vit supremacistisk organisation som har varit aktiv i USA i mer än ett sekel. Gruppen grundades i efterdyningarna av inbördeskriget och har en lång och oroande historia av våld och diskriminering mot afroamerikaner, judar, katoliker och andra minoritetsgrupper.


Den ursprungliga Ku Klux Klan grundades 1865 i Pulaski, Tennessee, av en grupp konfedererade veteraner som försökte återställa vit överhöghet i söder. Deras ledare var Nathan Bedford Forrest. Under Nathan Bedford Forrest växte klanen i styrka snabbt. USA kallade då in armen för att bekämpa klanen. 1872 sa man att klanen var besegrad, men detta stämde inte. De existerade fortfarande i hemlighet och växte i antal. Politikerna i USA vägrade därför låta mörkhyade få äta, åka, jobba och utbildas tillsammans med vita. Man lät till och med ibland vita folkmassor mörda svarta, utan att ingripa. Man ville sitta kvar vid makten.Gruppen växte snabbt i popularitet, och medlemskapet nådde miljontals anhängare i mitten av 1920-talet.


Under 1900-talet var KKK ansvarig för många våldsdåd och terror mot afroamerikaner och andra minoritetsgrupper. Detta inkluderade lynchningar, bombningar och andra former av hot, ofta utförda i skydd av mörkret och med stöd av sympatiska lokala tjänstemän.


Under de senaste åren har KKK upplevt en nedgång i medlemskap och inflytande, där många av dess medlemmar drivits under jorden eller åtalats för hatbrott. Gruppen existerar dock fortfarande i olika former och fortsätter att förespråka rasistiska och trångsynta åsikter.


Trots sin långa och skamliga historia förblir Ku Klux Klan en potent symbol för de värsta aspekterna av det amerikanska samhället, och en påminnelse om det arbete som fortfarande måste göras för att uppnå sann jämlikhet och rättvisa för alla.


Källor:


"Ku Klux Klan." Southern Poverty Law Center. Öppnad 2 april 2023. https://www.splcenter.org/fighting-hate/extremist-files/ideology/ku-klux-klan.

Chalmers, David Mark. Hooded Americanism: The History of the Ku Klux Klan. New York: New Viewpoints, 1981.

"Ku Klux Klan." History.com. Öppnad 2 april 2023. https://www.history.com/topics/reconstruction/ku-klux-klan.

Ridgeway, James. Blod i ansiktet: Ku Klux Klan, Aryan Nations, Nazi Skinheads, and the Rise of a New White Culture. New York: Thunder's Mouth Press, 1995.

"Ku Klux Klan." Anti-Defamation League. Öppnad 2 april 2023. https://www.adl.org/education/resources/backgrounders/ku-klux-klan.

22 visningar

Comentários


bottom of page