top of page

Kim Jong-Un


Kim Jong-Un är en nordkoreansk politiker och militärbefälhavare som har tjänstgjort som Nordkoreas högsta ledare sedan 2011. Han är den tredje och yngste sonen till den tidigare nordkoreanske ledaren Kim Jong-Il, som dog 2011, och barnbarnet. av landets grundare, Kim Il-Sung.


Kim Jong-Un utropades officiellt till Nordkoreas högsta ledare efter sin fars död och har sedan dess befäst sin makt genom utrensningar och en personkult. Han har tagit en hård hållning till landets kärnvapenprogram, och har framfört upprepade hot om att använda kärnvapen mot USA och dess allierade.


Kim Jong-Un är känd för sin påkostade livsstil, inklusive att äga en flotta av lyxbilar och en privat ö, medan majoriteten av nordkoreanska medborgare lever i fattigdom. Han har också anklagats för ett flertal kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive att avrätta politiska motståndare, beordra kidnappning av utländska medborgare och att driva ett nätverk av politiska fångläger där fångar utsätts för tvångsarbete, tortyr och avrättning.


Under hans ledning har Nordkorea upprätthållit en politik av självtillit och ekonomisk isolering, förlitat sig på statliga industrier och avvisat de flesta former av utländska investeringar. Trots detta har landet upplevt en betydande ekonomisk tillväxt de senaste åren, till stor del beroende på ökad handel med Kina och utvecklingen av dess turistindustri.


Kim Jong-Uns ledarstil och politik har kritiserats mycket av det internationella samfundet, och USA har infört flera omgångar av ekonomiska sanktioner mot Nordkorea i ett försök att tvinga landet att överge sitt kärnvapenprogram. Trots detta har den nordkoreanska regeringen vägrat att ge upp sina kärnvapen, och spänningarna mellan Nordkorea och USA är fortsatt höga.


Källor:


"Kim Jong Un." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 14 januari 2021, www.britannica.com/biography/Kim-Jong-Un.

"Kim Jong Un." Världsledare: Kim Jong-un, The Guardian, 11 februari 2021, www.theguardian.com/world/kim-jong-un.

"Kim Jong Un." BBC News, BBC, 10 februari 2021, www.bbc.com/news/world-asia-pacific-15150449.

Comments


bottom of page