top of page

Kent state skjutningarna 1970


Skjutningarna i Kent State, även känd som massakern i Kant State den 4 maj, var ett avgörande ögonblick i amerikansk historia som ägde rum den 4 maj 1970 vid Kent State University i Ohio. Den ödesdigra dagen öppnade Ohio National Guard-trupper eld mot en grupp studentdemonstranter, dödade fyra studenter och skadade nio andra. Skottlossningen var en förödande händelse som chockade nationen och blev en symbol för de spänningar och våld som präglade 1960- och 1970-talen.


Händelserna som ledde fram till skottlossningen började med att president Richard Nixon tillkännagav invasionen av Kambodja den 30 april 1970. Invasionen möttes av omfattande protester, där studenter vid högskolor och universitet över hela landet arrangerade demonstrationer mot kriget i Vietnam. I Kent State organiserade studenter en demonstration och marsch för att protestera mot invasionen, som slutade med att Nationalgardet kallades in för att återställa ordningen.


Den 4 maj samlades cirka 2 000 studenter på Kent State campus för att fortsätta sina protester. Stämningen var spänd, med nationalgardets trupper beväpnade med bajonetter och tårgas. Vid något tillfälle fick trupperna order om att skingra folkmassan och när eleverna inte följde det öppnade trupperna eld. På bara 13 sekunder avlossade trupperna 67 skott, dödade fyra elever och skadade nio andra. Eleverna som dödades var Allison Krause, Jeff Miller, Sandra Scheuer och William Schroeder.


Skjutningarna i Kent State hade en djupgående inverkan på nationen och väckte omfattande upprördhet. Evenemanget blev en vändpunkt i den allmänna opinionen angående Vietnamkriget och militärens roll i det amerikanska samhället. Skottlossningen ledde också till en landsomfattande studentstrejk, med mer än 4 miljoner studenter som deltog i protester och demonstrationer.


I efterdyningarna av skottlossningarna fanns det många utredningar och stämningar, inklusive en federal storjuryutredning och en civilrättslig stämning inlämnad av offrens familjer. Resultatet av dessa utredningar och rättegångar var blandade, med vissa fann nationalgardet skyldiga till att använda överdrivet våld, medan andra friade dem från alla missförhållanden.


Sammanfattningsvis var Kent State Shootings ett tragiskt och avgörande ögonblick i amerikansk historia. Händelsen förblir en kraftfull symbol för de spänningar och våld som präglade 1960- och 1970-talen och fortsätter att väcka starka känslor och minnen för dem som genomlevde det. Skjutningarna tjänar som en påminnelse om vikten av att skydda yttrandefriheten och fredliga möten, och om behovet av att se till att handlingar från de som har makten hålls ansvariga.


Källor:


"Kent State Shootings." History.com, A&E Television Networks, www.history.com/topics/kent-state-shootings.


"The Kent State Shootings." The New York Times, The New York Times, www.nytimes.com/topic/subject/kent-state-shootings.


"Kent State Shootings Snabbfakta." CNN, Cable News Network, 11 maj 2018, www.cnn.com/2013/05/03/us/kent-state-shootings-fast-facts/.

27 visningar

Comments


bottom of page