top of page

Katarina den store - Rysslands legendariska drottning


Katarina den stora, även känd som Katarina II, var en av de mest inflytelserika härskarna i Ryssland. Hon regerade från 1762 till sin död 1796 och är ihågkommen för sina många prestationer under sin långa regeringstid. I den här uppsatsen kommer vi att diskutera Katarina den storas liv och prestationer, och vi kommer att undersöka källorna som hjälper oss att förstå hennes regeringstid.


Katarina den stora föddes i Stettin, Preussen, den 21 april 1729, som Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst. Hon var dotter till en mindre tysk prins och valdes av kejsarinnan Elizabeth av Ryssland att gifta sig med sin brorson och arvinge, Peter III. Efter sitt äktenskap med Peter III konverterade hon till den rysk-ortodoxa kyrkan och tog namnet Catherine Alexeyevna. Hon och hennes man kröntes som gemensamma härskare i Ryssland 1762.


Katarinas regeringstid präglades av betydande sociala, kulturella och politiska förändringar i Ryssland. Hon var en beskyddare av konst och vetenskap och stödde utvecklingen av utbildning och kultur i Ryssland. Hon grundade Smolny Institute, en skola för adelskvinnor, och Ryska vetenskapsakademin. Hon uppmuntrade också byggandet av teatrar och museer.


Catherine var också en politisk reformator. Hon omorganiserade förvaltningen av det ryska imperiet och införde en ny lag 1769, som förbättrade de livegnas rättigheter och stärkte centralregeringens makt. Hon utökade också Rysslands gränser genom en rad militära kampanjer och diplomatiska allianser.


Catherines regeringstid var inte utan kontroverser. Hon stod inför flera uppror och uppror, inklusive Pugachev-upproret 1773, som leddes av en kosack som påstod sig vara Katarinas bortgångne make, Peter III. Catherine mötte också kritik från några upplysningstänkare, som anklagade henne för att inte gå tillräckligt långt i sina reformer och för att vara för villig att behålla adelns makt.


Trots dessa utmaningar var Catherines regering i stort sett framgångsrik, och hon är ihågkommen som en av de viktigaste härskarna i rysk historia. Hennes arv fortsätter att diskuteras av historiker och forskare, och ett antal källor ger inblick i hennes liv och regeringstid.


En viktig källa för att förstå Catherines regeringstid är hennes egna skrifter. Catherine var en produktiv författare och korresponderade med många av de ledande intellektuella på sin tid. Hennes memoarer, skrivna på franska, ger en detaljerad redogörelse för hennes liv och regeringstid, och hennes brev ger ett fönster in i hennes tankar och åsikter om en rad ämnen. Många av dessa skrifter har översatts till engelska och finns tillgängliga i tryckt form och online.


En annan viktig källa för att förstå Catherines regeringstid är hennes samtidas verk. Många av de ledande intellektuella under upplysningstiden, som Voltaire och Diderot, brevväxlade med Catherine och skrev om henne i sina egna verk. Dessa skrifter ger insikt i hur Catherine sågs av sin samtid och ger ett bredare sammanhang för att förstå hennes regeringstid.


Historiska berättelser om Catherines regeringstid är också en viktig källa för att förstå hennes liv och prestationer. Ett antal biografier och historier har skrivits om Catherine, och dessa verk erbjuder olika perspektiv på hennes regeringstid och arv. Några av de mest inflytelserika verken om Catherine inkluderar "The Memoirs of Catherine the Great" av Markus Cruse, "Catherine the Great" av Henri Troyat och "Catherine the Great: Life and Legend" av John T. Alexander.


Sammanfattningsvis var Katarina den stora en viktig och inflytelserik härskare av Ryssland, som lämnade ett bestående arv inom områdena kultur, utbildning och politik. Hennes regeringstid präglades av betydande prestationer och utmaningar, och hennes liv och regeringstid fortsätter att vara föremål för vetenskaplig debatt och analys.


Källor: The chronicle of the russian tsars av David Warnes

101 historiska myter av Åke Persson och Thomas Oldrup

The Romanovs - The History of the Russian Dynasty ( Del 5, 6 och 7)

History of Russia Part 2 och 3 - Dokumentär

Catherine the Great: Russia’s Greatest Empress - https://www.youtube.com/watch?v=rs-sDMqBC6c&list=WL&index=9


180 visningar

Comments


bottom of page