top of page

Karl den store - Medeltidens gigant


Karl den Store, även känd som Karl den store, var en framstående historisk figur som spelade en betydande roll i Europas historia. Han föddes den 2 april 742 i Aachen, i det som idag är dagens Tyskland. Karl den Store var den äldste sonen till Pepin den Korte, frankernas kung, och kröntes till kung 768 efter sin fars död. Han dog den 28 januari 814 i Aachen, där han ligger begravd i en grav som fortfarande besöks idag.


Karl den Stores regeringstid markerade en betydande period i Europas historia. Han anses allmänt som en av de största militära och politiska ledarna under den tidiga medeltiden, och under hans regeringstid bildades ett stort och mäktigt imperium som sträckte sig över stora delar av Västeuropa. Karl den Store var känd för sina militära erövringar, sina ansträngningar att främja utbildning och läskunnighet och sitt stöd för konst och kultur.


En av Karl den Stores viktigaste prestationer var den karolingiska renässansen, en period av intellektuell och kulturell väckelse som inträffade under hans regeringstid. Karl den Store trodde att utbildning och lärande var avgörande för framgången för hans imperium och uppmuntrade inrättandet av skolor och kloster i hela hans territorium. Han beställde också skapandet av många vackra manuskript och konstverk, av vilka många fortfarande beundras idag.


Förutom sina kulturella landvinningar var Karl den Store också en skicklig militär ledare som utökade sitt imperium genom en rad militära kampanjer. Han erövrade mycket av det som idag är Frankrike, Belgien och Nederländerna, och hans arméer utkämpade många strider mot sachsarna, bayererna och langobarderna.


Karl den Store var också en troende kristen och spelade en betydande roll i spridningen av kristendomen i hela Europa. Han stödde den katolska kyrkan och arbetade för att etablera en stark relation mellan kyrkan och staten. Han kröntes som den helige romerske kejsaren av påven Leo III år 800, vilket ytterligare stärkte bandet mellan kyrkan och staten.


Källor:


"Karl den Store." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 17 augusti 2021, www.britannica.com/biography/Charlemagne.

Ganshof, François-Louis. Karolinerna och den frankiska monarkin. Routledge, 1971.

McKitterick, Rosamond. Karl den Store: Bildandet av en europeisk identitet. Cambridge University Press, 2008.

Nelson, Janet L. "Karl den Store." Oxford Dictionary of National Biography, 23 september 2004, www.oxforddnb.com/view/10.1093/ref:odnb/9780198614128.001.0001/odnb-9780198614128-e-5087.

Riché, Pierre. Karolinerna: En familj som formade Europa. University of Pennsylvania Press, 1993.

138 visningar

Comments


bottom of page