top of page

Kampen om flest kärnvapen mellan USA och Sovjetunionen


Introduktion:


Kärnvapenkapplöpningen var en tävling mellan USA och Sovjetunionen för att bygga och lagra kärnvapen under det kalla kriget. Den här uppsatsen kommer att undersöka orsakerna till kärnvapenkapplöpningen, vilken inverkan det hade på internationella relationer och de ansträngningar som gjorts för att minska lagren av kärnvapen.


Orsaker till kärnvapenkapplöpningen:


Kärnvapenkapprustningen drevs främst av spänningarna mellan USA och Sovjetunionen under det kalla kriget. Båda nationerna ville hävda sin dominans och skydda sina intressen, och de trodde att innehav av kärnvapen var avgörande för att uppnå dessa mål. Dessutom underblåstes kapprustningen av rädslan för en potentiell attack från den andra sidan, vilket ledde till en eskalering i utvecklingen och utplaceringen av kärnvapen.


Inverkan på internationella relationer:


Kärnvapenkapprustningen hade en djupgående inverkan på internationella relationer under det kalla kriget. Det ledde till en farlig eskalering av spänningarna mellan USA och Sovjetunionen, där båda sidor ständigt utvecklade och förbättrade sin kärnkraftskapacitet. Detta ledde till en situation känd som "ömsesidigt säker förstörelse", där båda nationerna hade förmågan att förstöra varandra flera gånger om, vilket gjorde det osannolikt att någon sida skulle inleda en attack.


Ansträngningar för att minska kärnvapenlager:


Under senare hälften av 1900-talet gjordes många försök att minska antalet kärnvapen i världen. De viktigaste av dessa ansträngningar var de strategiska vapenbegränsningssamtalen (SALT) och fördraget om strategiska vapenminskningar (START), som undertecknades mellan USA och Sovjetunionen. Dessa avtal syftade till att begränsa antalet kärnvapen varje nation hade och att upprätta verifierings- och övervakningsmekanismer för att säkerställa efterlevnaden.


Mer nyligen antogs fördraget om förbud mot kärnvapen av FN 2017. Detta fördrag förbjuder utveckling, testning, produktion, förvärv, innehav, lagring, användning eller hot om användning av kärnvapen, och det kräver eliminering av befintliga kärnvapen.


Slutsats:


Kärnvapenkapplöpningen var ett avgörande inslag i det kalla kriget, där både USA och Sovjetunionen tävlade om att bygga och lagra kärnvapen. Detta ledde till en farlig upptrappning av spänningarna och utvecklingen av doktrinen om "ömsesidigt säker förstörelse". Ansträngningar för att minska kärnvapenlagren har dock pågått i decennier och internationella fördrag och överenskommelser har undertecknats för att begränsa antalet kärnvapen i världen. Trots dessa ansträngningar är hotet om kärnvapenkrig fortfarande ett problem, och fortsatta ansträngningar för att minska kärnvapenlagren är nödvändiga för att säkerställa global säkerhet.


Källor:


"Kärnvapenkapplöpningen." History.com. A&E Television Networks, n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Vapenkontroll och icke-spridning." USA:s utrikesdepartement. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Kärnvapenkapplöpningen." Atlanten. N.p., 19 nov 2014. Webb. 31 mars 2023.

"Fördrag om förbud mot kärnvapen." Förenta nationerna. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Strategiska vapenbegränsningssamtal." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc., n.d. Webb. 31 mars 2023.

11 visningar
bottom of page