top of page

Kampen mellan USA och Sovjet

Hej där! Här kommer en liten text som kampen mellan USA och Sovjet under det kalla kriget, med fokus på rymdkapplöpningen. Häng med!
En ny värld

Efter andra världskriget så hade Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien osv. frigjort sina kolonier i Afrika, Asien och Sydamerika. Flera nya länder kom till och en ny värld hade skapats. På flera av dessa ställen fanns det ett hat mot kolonialmakterna eftersom dessa utnyttjat landet och befolkningen under en väldigt lång tid. Detta hat kunde sovjet utnyttja.


En kamp om att skaffa allierade

Sovjet försökte att skaffa sig vänner runt om i världen genom att erbjuda militärt stöd och ekonomisk hjälp. USA var inte sämre, snarare tvärtom. Förutom Marshallhjälpen som vi pratat om tidigare så använde USA, CIA för att skuldsätta fattiga länder och göra dem beroende av USA. Man använde också CIA för att arrangera statskupper för att få mer USA vänliga regeringar samt mörda presidenter man ogillade. Framförallt var man aktiv i Sydamerika men också i Asien.


Hela världen var ett slagfält

Mellan 1945 – 1991 då kalla kriget pågick, så var världen ett enda stort slagfält. USa och Sovjet krigade och mätta sina militära resurser med varandra i länder så som Korea, Vietnam och Afghanistan. Man stöttade olika regimer, försökte spionera på varandra och sno varandras planer, patent m.m. Världen var slagfältet även om inga soldater stod varken på amerikansk eller på rysk mark. Både Sovjet och USA använde sig av massvis med propaganda för att bade hoja upp sig själva och baktala den andre.


Berlinmuren

För att stoppa flykten av människor från öst till väst så byggde Sovjet den s.k. berlinmuren som delade staden i två delar. Detta skedde år. 1961.


Tävlade i allt

För att visa att man var störst, bäst och vackrast så försökte man hela tiden besegra varandra. Bland annat i sporter så som hockey, skidskor, fotboll och boxning. Man ville hela tiden vinna och var beredd att göra nästan vad som helst för att lyckas.


Rymdkapplöpningen - Vi skall bli först till månen

Redan under 50-talet så började USA och Sovjet att tävla om vem som skulle bli först till månen. Ryssland sköt upp sin första satellit som hette sputnik redan år. 1957. Både Sovjet och USA lade ner allt större ekonomiska resurser på den s.k. rymdkapplöpningen. USA skapade år. 1958 organisationen NASA. Målet: Att hinna före Sovjet till månen.


I början gick det riktigt bra för sovjet som skickade flera obemannade farkoster till månen. Man blev dessutom först med att skicka upp en människa i rymden (1961). Hans namn var Yuri Gagarin. Sovjetiska Valentina Teresjkova blev den 16 juni 1963 världens första kvinna i rymden.


USA startade nu det extremt kostsamma Apolloprogrammet. USA skulle snabbt ta igen ledningen och med Saturnus V / The Eagle (Inte Apollo 11) år. 1969. så landade Neil Armstrong på månen och blev den första människan att sätta sin fot där. One small step for me, but a huge step for mankind.


Störst vapenarsenal - En kapprustning

USA satsade stort på att utveckla nya och större vapen, vilket tvingade sovjet att göra detsamma. Under 50-60 talet så ökade både länderna sin militär och sin arsenal av vapen, särskilt kärnvapen. År. 1961 så kom ryssarna med den s.k. Tsarbomben. Ett vapen vars kraft fick de tidigare kärnvapnen som användes mot Japan att blekna.


En viktig sak som man försökte skaffa var atomubåtar. Under senare delen av kalla kriget försökte både USA och Sovjet att skaffa så många atomubåtar som möjligt. Kampen fortsatte på så sätt under hela kalla kriget. Än idag sitter USA på flera tusen kränvapen och Ryssland likaså. Även fast det bara krävs några hundra för att eliminera allt mänskligt liv på jorden.


Kalla kriget var alltså inte bara en militärkamp, utan också en ekonomisk kamp (frihandel mot planekonomi), en kamp om allierade och resurser, en propaganda kamp, en politisk kamp. Det var en kamp på olika sätt om världsdominansen. En kamp som till slut skulle sluta med USA som segrare och Sovjet som förlorare, men hur kommer det sig att Sovjet gick under? Det får du reda på mer om i artikeln: Slutet på kalla kriget!


Vidare diskussion

Vad visste du om USA och Sovjets tävlingar sedan tidigare? Vad tyckte du var mest intressant?


Tror du att USA verkligen landade på månen eller att allt bara var filmat i en tv studio?


Hade du hört talas om tsarbomben tidigare?


Källor

ž101 historiska myter av Åke Persson och Thomas Oldrup

S.O – Seriens bok: Historia av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Tordai

Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

A History of world societies av John P. Mckay m.flera.

World History (A new perspective) av Clive Ponting

187 visningar

Comments


bottom of page