top of page

Josephine Baker


Josephine Baker var en ikonisk afroamerikansk sångerska, dansare och skådespelerska som blev världsberömd på 1920- och 1930-talen. Hennes unika talang och karisma fängslade publik över hela världen, och hon använde sin plattform för att förespråka medborgerliga rättigheter och utmana rasstereotyper.


Tidigt liv och karriär


Josephine Baker föddes som Freda Josephine McDonald i St. Louis, Missouri, den 3 juni 1906. Hon var dotter till Carrie McDonald, en tvättare, och Eddie Carson, en vaudeville-trummis. Hennes första år präglades av fattigdom och hon hoppade av skolan vid 12 års ålder för att arbeta som servitris.


1919, vid 13 års ålder, rymde Josephine hemifrån och gick med i en turnerande vaudeville-trupp, där hon uppträdde som dansare och serietidning. Hon gick senare med i det berömda afroamerikanska danskompaniet Dixie Steppers och uppträdde i flera Broadway-shower, inklusive den banbrytande Shuffle Along (1921).


Paris och internationell berömmelse


1925 reste Josephine Baker till Paris för att uppträda i La Revue Nègre, en musikrevy som hyllade afrikansk och afroamerikansk kultur. Hennes framträdande i showen, som inkluderade hennes karaktäristiska banankjoldans, gjorde henne till en sensation över en natt i Europa. Hon fortsatte med att spela i flera framgångsrika filmer och uppträdde i musikhallar över hela kontinenten.


Bakers framgångar i Europa berodde delvis på den mer liberala attityden till ras och kön där vid den tiden. I Paris hyllades hon som en symbol för modernitet och kvinnlig egenmakt. Men hon glömde aldrig sina rötter, och hon använde sin berömmelse för att förespråka medborgerliga rättigheter och utmana rasstereotyper.


Medborgarrättsaktivism


Under hela sin karriär var Josephine Baker en högljudd förespråkare för medborgerliga rättigheter. 1951 vägrade hon att uppträda för segregerad publik i USA, och 1963 deltog hon i March on Washington for Jobs and Freedom, där hon var den enda kvinnan som talade.


Baker använde också sin plattform för att stödja det franska motståndet under andra världskriget. Hon arbetade som spion för den franska regeringen, samlade in underrättelser om tyska trupper och smugglade meddelanden över gränsen. Hon tilldelades Croix de Guerre för sitt tapperhet.


Arv


Josephine Bakers arv är ett arv av talang, skönhet och aktivism. Hon utmanade rasstereotyper och banade väg för framtida generationer av afroamerikanska artister. 1975 var hon den första amerikanska kvinnan som begravdes med full militär utmärkelse i Frankrike, som ett erkännande för hennes bidrag till det franska motståndet.


Källor:


Josephine Baker: Biografi. Biography.com. https://www.biography.com/musician/josephine-baker

Josephine Baker: En biografi. National Museum of African American History and Culture. https://nmaahc.si.edu/blog-post/josephine-baker-biography

Josephine Baker. Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Josephine-Baker

Josephine Baker: Underhållare, aktivist och fransk motståndsagent. National Women's History Museum. https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/josephine-baker

27 visningar

Commenti


bottom of page