top of page

Jeff Bezos - Amazons grundareJeff Bezos är grundare och VD för Amazon, ett av de största och mest framgångsrika företagen i världen. Han föddes den 12 januari 1964 i Albuquerque, New Mexico, och växte upp i Texas. Bezos har en examen i elektroteknik och datavetenskap från Princeton University, och han arbetade för flera företag på Wall Street innan han grundade Amazon 1994.


Amazon började som en onlinebokhandel och har sedan dess expanderat till en stor e-handelsplattform som säljer ett brett utbud av produkter och erbjuder en mängd olika tjänster. Under Bezos ledarskap har Amazon blivit en global ledare inom innovation och har stört många traditionella branscher, såsom detaljhandel, molntjänster och media.


Bezos anses allmänt vara en av de rikaste människorna i världen och har ett nettovärde på över 150 miljarder dollar, enligt Forbes. Han har använt sin rikedom för att investera i en mängd olika satsningar, inklusive rymdreseföretaget Blue Origin och Washington Post, som han köpte 2013.


Trots sin enorma rikedom och framgång har Bezos mött kritik genom åren. Amazon har anklagats för monopolistisk praxis, misshandla sina arbetare och inte betala tillräckligt med skatter.


De senaste åren har Bezos också blivit känd för sina filantropiska insatser. Han har lovat att donera 10 miljarder dollar för att ta itu med klimatförändringarna genom Bezos Earth Fund, och han har också stött utbildning och andra ändamål genom Bezos Family Foundation.


Sammanfattningsvis är Jeff Bezos en visionär entreprenör och en av de mest inflytelserika personerna inom teknikbranschen. Genom sitt ledarskap på Amazon har han förändrat hur människor handlar och konsumerar produkter, och han fortsätter att förnya och störa traditionella industrier. Trots kritiken har Bezos visat ett engagemang för att göra en positiv inverkan på världen genom sina filantropiska ansträngningar.


Källor: •Amazon Empire: The rise and regin of Jeff bezos – Dokumentär

Amazon, Jeff Bezos and c0ollecting data – Dokumentär

The great hack – Dokumentär

Why Jeff Bezos Owns Everything... - https://www.youtube.com/watch?v=AJeVN7dZV7Y

Jeff Bezos: The Founder of Amazon.com - https://www.youtube.com/watch?v=juiIs1OL0Uc

"Jeff Bezos: The Founder of Amazon." Bio.com, A&E Networks Television, www.biography.com/business-figure/jeff-bezos.

"Jeff Bezos." Forbes, Forbes Magazine, www.forbes.com/profile/jeff-bezos/?sh=1b816a557069.

"Jeff Bezos' Blue Origin Takes First Step toward Space Tourism with Launch of New Shepard." Space.com, Purch, 11 Dec. 2021, www.space.com/blue-origin-new-shepard-launch-success.

"Jeff Bezos Launches $10 Billion Climate Change Fund." CNN, Cable News Network, 19 Feb. 2020, www.cnn.com/2020/02/17/business/jeff-bezos-10-billion-climate-change-fund/index.html.

9 visningar

Comments


bottom of page