top of page

Jean Baptiste Bernadotte


Jean Baptiste Bernadotte, även känd som kung Karl XIV Johannes, var en fransk marskalk och grundaren av det svenska kungahuset Bernadotte. I den här uppsatsen kommer vi att utforska livet och arvet efter Jean Baptiste Bernadotte, inklusive hans militära karriär, uppstigning till den svenska tronen och hans inverkan på den svenska monarkin.


Bernadotte föddes i Pau, Frankrike, 1763. Han tog värvning i den franska armén 1780 och steg i graderna och blev så småningom general under Napoleonkrigen. 1804 utsågs Bernadotte till guvernör i Hannover, en position som han innehade fram till 1806 då han utsågs till marskalk av Frankrike.


1810 valdes Bernadotte oväntat till kronprins av Sverige, efter den svenske kungen Gustav IV Adolfs död. Sveriges riksdag valde Bernadotte som ny tronföljare i hopp om att han skulle bidra till att modernisera och stärka den svenska militären. Bernadotte accepterade ställningen och antog namnet Charles John, och kröntes som kung Karl XIV John 1818.


Som kung av Sverige arbetade Karl XIV Johannes för att modernisera och reformera landets militär samt främja ekonomisk utveckling och handel. Han spelade också en roll i upprättandet av det moderna systemet för parlamentarisk styrelse i Sverige, som har blivit ett kännetecken för landets politiska system.


Karl XIV Johannes regeringstid präglades av en rad betydelsefulla händelser, bland annat Sveriges inblandning i Napoleonkrigen, unionen mellan Sverige och Norge och utvecklingen av den svenska välfärdsstaten. Hans arv som Sveriges kung hyllas än idag, och han är ihågkommen som en nyckelperson i svensk historia.


Avslutningsvis var Jean Baptiste Bernadotte, även känd som kung Karl XIV Johannes, en fransk marskalk som blev kronprins av Sverige och därefter kung av Sverige. Hans militära karriär och moderniseringsinsatser hade en betydande inverkan på Sverige, och hans arv som reformator och anhängare av den parlamentariska regeringen hyllas än idag. Bernadottes liv och arv tjänar som en viktig påminnelse om de nära banden mellan Frankrike och Sverige, och den inverkan som individer kan ha på historien.


Källor:


Sveriges kungliga hov. "Kung Karl XIV Johannes." Hämtad från https://www.kungahuset.se/royalcourt/royalfamily/thebernadotte dynasty/kings/charlesxivjohn.4.396160511584257f2180007282.html


Encyclopaedia Britannica. "Jean-Baptiste Jules Bernadotte." Hämtad från https://www.britannica.com/biography/Jean-Baptiste-Jules-Bernadotte


Det lokala Sverige. "Kung Karl XIV Johannes av Sveriges märkliga liv." Hämtad från https://www.thelocal.se/20180815/the-remarkable-life-of-king-charles-xiv-john-of-sweden/


Sweden.se. "Karl XIV Johannes." Hämtad från https://sweden.se/society/charles-xiv-john/

8 visningar

Comments


bottom of page