top of page

Japans invasion av Manchuriet


Den japanska invasionen av Manchuriet var en betydande händelse i modern asiatisk historia som ägde rum i början av 1900-talet. Den 18 september 1931 iscensatte japanska trupper en falsk attack på en järnväg i nordöstra Kina nära staden Mukden och skyllde det på kinesiska militanter. Detta utgjorde förevändningen för Japan att invadera och ockupera Manchuriet, en region i nordöstra Kina som var rik på resurser och strategiskt viktig.


Invasionen av Manchuriet markerade en betydande vändpunkt i japansk utrikespolitik, eftersom det markerade första gången som Japan hade engagerat sig i territoriell expansion och erövring sedan slutet av 1800-talet. Före invasionen hade Japan fört en politik för modernisering och försökte ansluta sig till de stora världsmakternas led. Invasionen av Manchuriet markerade en förändring mot en mer aggressiv och expansionistisk utrikespolitik, då Japan försökte etablera sig som en dominerande makt i Asien.


Invasionen av Manchuriet möttes av internationellt fördömande och var en viktig faktor i de växande spänningarna mellan Japan och västmakterna. Nationernas Förbund, den internationella organisation som bildades efter första världskriget för att främja fred och stabilitet, fördömde invasionen och uppmanade Japan att dra tillbaka sina trupper från Kina. Trots detta vägrade Japan att följa och fortsatte att ockupera Manchuriet, vilket ledde till ökad internationell isolering och prestigeförlust.


Källor:


Beasley, W.G. (1991). Japansk imperialism 1894-1945. Oxford University Press.

Dorn, F. (1974). Det kinesisk-japanska kriget 1937-41: Från Marco Polo-bron till Pearl Harbor. Macmillan.

Jowett, P. (1999). Japanska armén 1931-45 (volym 2, 1942-45). Osprey Publishing.

Thorne, C. (2002). Allierade av ett slag: USA, Storbritannien och kriget mot Japan, 1941-1945. Oxford University Press.

Wakabayashi, B. (2015). Anti-foreignism och västerländskt lärande i det tidiga moderna Japan: The New Theses of 1825. Cambridge University Press.

90 visningar
bottom of page