top of page

Hur kollapsade Sovjetunionen?

I den här artikeln så kommer jag att berätta hur kalla kriget officelt sätt sluta. Vad har det som fick det mäktiga Sovjetunionen på fall? Vill du veta, då har du kommit rätt. Lets begin!Sovjetunionen byggde på spionage

En sak som många inte vet är att nästan 50% av sovjetunionens resurser gick åt till att spionera på väst. Sovjet hade sin egen organisation KGB som spionerade på allt och alla. På den här tiden så var patent på vapen och uppfinningar superviktigt. Sovjet använde KGB för att fixa all möjlig information. De hade ett enormt spionnärverk. En man ville förändra detta. Han ville se en ny värld utan allt detta spionage och krig. Han valde därför att sälja all sin information till USA och detta gjorde att USA kunde fängsla hundratals spioner. Han fick kodnamnet: Farewell. Sovjet visste allt om USA. T.o.m. var presidenten fanns, var USA:s kärnvapen fanns osv. Så när detta avslöjades så försvann sovjets främsta vapen, deras information.


För stora kostnader!

Sovjets kamp med USA, särskilt rymdprogrammet hade dessutom kostat enorma summor pengar. Folket svalt och Gorbatjov som nu styrde Sovjet valde att inte stoppa upproren i Östeuropa.


Tjernobyl katastrofen

Dessutom så havererade kärnkraftverket i Tjernobyl år. 1986, vilket kostade enorma summor pengar eftersom man var tvungen att utrymme hela staden och försöka minska katastrofens negativa följder. Detta kostade enorma summor pengar, eftersom man var tvungen att utrymme hela staden och försöka minska katastrofens negativa följder.


Berlinmuren faller

Ett land efter ett annat lämnade därför sovjet unionen. Folket rev också 1989 till slut Berlinmuren, vilket brukar räknas som början till slutet på Sovjetunionen.


Sovjet blev Ryssland igen

—År. 1991 avgick Gorbatjov och Sovjet blev Ryssland igen. Kalla kriget var nu officiellt sett efter mer än 45 år över!


Vad hände sen?

Det som tidigare tillhört staten såldes nu till högstbjudande. Ett gäng rika människor (oligarker) kunde nu köpa enorma tillgångar till bara en bråkdel av deras egentliga värde.


Många vill vrida tillbaka klockan

I Ryssland idag och även i östra Europa finns det manga som vill ha tillbaka Stalin och Sovjet.


Varför kanske du nu frågar?

1. Propagandan från Sovjet lever fortfarande kvar än idag.

2. Den ekonomiska situationen var bättre förr, iallafall för en del av befolkningen.

3. Det var en större gemenskap förr.


Är kalla kriget verkligen slut?

Många människor ifrågasätter än idag att kalla kriget skulle vara över. Varför? Det pågår fortfarande en kamp om makten mellan USA och Sovjet. Även om USA precis som tidigare har ett enormt övertag såväl militärt som ekonomiskt. Dock har det alltid varit så men det har vuxit ännu mer sedan Sovejtunionens kollaps.


Vidare diskussion

•Vad tycker du om punkarna?

•Vad tycker du om hårdrockarna?

•Förstår du hur Sovejtunionen kunde kollapsa?

•Kan du förstå varför många människor saknar Sovjet och Stalin? Varför / Varför inte?

•Anser du att Kalla kriget är över? Varför / Varför inte?


Källor

—World History (A new perspective) av Clive Ponting.

—A History of World Societies av John P Mckay m.flera.

—Alla tiders historia Maxi - Hans Almgren, Börje Bergström, Arne Löwgren.

610 visningar

Comments


bottom of page