top of page

Hernan Cortez - Spanjoren som besegrade aztekerna


Hernan Cortez var en spansk conquistador som är mest känd för sin erövring av det aztekiska riket i början av 1500-talet. I den här uppsatsen kommer vi att utforska livet och arvet efter Hernan Cortez, med utgångspunkt i flera källor.


Hernan Cortez föddes 1485 i Medellin, en liten stad i den spanska regionen Extremadura. Han fick en bra utbildning och utbildades till advokat, men han drogs till idén om äventyr och utforskande. 1504 gick han med på en expedition till Hispaniola, i Karibien, och därifrån tog han sig till Kuba, där han utnämndes till guvernör 1511.


1519 ledde Cortez en expedition till Mexiko, med syftet att utforska och erövra det aztekiska riket. Han anlände till staden Veracruz med en liten styrka av soldater och satte sig för att sluta allianser med de olika ursprungsbefolkningarna i regionen. Han möttes till en början av misstänksamhet och fientlighet, men han lyckades så småningom vinna stöd från Tlaxcalans, en mäktig stam som var i konflikt med aztekerna.


Med hjälp av tlaxcalanerna tågade Cortez och hans män till den aztekiska huvudstaden Tenochtitlan, där de välkomnades av den aztekiske kejsaren Montezuma II. Men spänningarna eskalerade snabbt och Cortez och hans män slutade med att Montezuma greps som gisslan. Situationen försämrades ytterligare när Cortez och hans män attackerades av en stor styrka av aztekiska krigare, och Cortez tvingades fly från staden.


Trots detta bakslag kunde Cortez så småningom omgruppera och starta en framgångsrik kampanj mot aztekerna. Han tog stöd av andra inhemska stammar, och med deras hjälp kunde han belägra Tenochtitlan och inta staden 1521. Erövringen av det aztekiska riket var en brutal och våldsam affär, och många tusen azteker dödades eller förslavades .


Arvet efter Hernan Cortez är komplext och kontroversiellt. Å ena sidan hyllas han som en hjälte och en symbol för spansk erövring och imperialism. Å andra sidan kritiseras han också för sin brutala behandling av Mexikos ursprungsbefolkningar och för sin roll i förstörelsen av deras kultur och levnadssätt.


Sammanfattningsvis var Hernan Cortez en nyckelfigur i historien om spansk erövring och utforskning. Även om hans erövring av det aztekiska imperiet var en betydande bedrift, var det också en brutal och våldsam affär som hade en förödande inverkan på ursprungsbefolkningen i Mexiko. Hans arv fortsätter att diskuteras och ifrågasättas idag, och fungerar som en påminnelse om den komplexa och ofta våldsamma historien om europeisk kolonisering i Amerika.


Källor:


Diaz del Castillo, Bernal. Den sanna historien om erövringen av Mexiko. University of Oklahoma Press, 2003.

Installera om, Matthew. Sju myter om den spanska erövringen. Oxford University Press, 2003.

Thomas, Hugh. Erövring: Montezuma, Cortes och Gamla Mexikos fall. Simon och Schuster, 1993.

17 visningar
bottom of page