top of page

Guantanamo - Amerikansk tortyrGuantanamo Bay, även känd som Gitmo, är ett amerikanskt militärfängelsecenter beläget på Kuba. Det grundades 2002 och har varit platsen för kontroverser och kritik i över ett decennium. Den amerikanska regeringen hävdar att det är nödvändigt för nationell säkerhet, men människorättsorganisationer och juridiska experter anser att det är ett brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter.


Den amerikanska regeringen etablerade initialt Guantanamo Bay som ett interneringscenter för misstänkta terrorister som fångats under kriget mot terrorismen. Militären har hållit hundratals fångar i fånglägret under åren, av vilka många har hållits utan åtal eller rättegång. Detta har varit en stor källa till kritik och kontroverser, eftersom det bryter mot principen om habeas corpus, som kräver att en person åtalas för ett brott eller friges.


Många människorättsorganisationer och juridiska experter har också kritiserat användningen av tortyr och andra former av grym, omänsklig och förnedrande behandling i Guantanamo Bay. Den amerikanska regeringen har erkänt användningen av kontroversiella förhörstekniker, såsom vattenboarding, och FN har förklarat att många av de fångar har utsatts för tortyr.


Kritiker hävdar också att den amerikanska regeringens användning av Guantanamo Bay är ett brott mot internationell lag. Genèvekonventionerna, som anses vara hörnstenen i internationell humanitär rätt, kräver att alla krigsfångar ska behandlas humant. Dessutom har Internationella brottmålsdomstolen förklarat att den amerikanska regeringens behandling av fångar i Guantanamo Bay utgör ett krigsbrott.


Trots denna kritik har den amerikanska regeringen hävdat att Guantanamo Bay är nödvändigt för nationell säkerhet. Den amerikanska militären har hävdat att den tillhandahåller en säker plats för att kvarhålla och förhöra terrorister på hög nivå och att det är viktigt för att förhindra framtida attacker mot USA och dess allierade.

'

Källor: Torture: Last Week Tonight with John Oliver (HBO) - https://www.youtube.com/watch?v=zmeF2rzsZSU&list=WL&index=66

11 visningar

Comments


bottom of page