top of page

George Washington

I den här artikeln så kommer jag att berätta om George Washington, mannen som lyckades bli USA:s första president och hamnade på en dollar sedel. Så om du vill veta mer om honom, så har du kommit till rätt ställe.Hur började allt?

—George Washington föddes den 22:a februari 1732 i Westmoreland County i Virginia. Farsan hette Augustine Washington och morsan hette Mary Ball. Deras släkt hade under 1600-talet flyttat från England till USA. Familjen var plantageägare och tämligen rika, men farsan dog när George bara var 11 år gammal. George uppfostrades därför till stor del av sin halvbror Lawrence istället. George fick en rätt enkel skolgång, men var duktig i framförallt matematik och idrott. Han blev sedan lantmätare!


Valde att göra militärkarriär!

George som kom från en tämligen enkel bakgrund, såg sin chans att bli något inom militären och tog den. Han blev år. 1752 utnämnd till major. År. 1754 fick han uppdraget att driva bort fransmännen från Ohio. Han överföll fransmännen, vilket ledde till de s.k. sjuårskriget mellan Storbritannien och Frankrike. George Washington blev sedan tillfångatagen, men sedan frisläppt av fransmännen. År. 1755 utnämndes han till chef för Virginiaregementet och befordrades sedan snabbt även till överste.


Slaget vid Monongahela

Ett stort militärt nederlag för Washington. Fransmännen och indianerna (trots att de var färre) besegrade britterna rejält!


George gifter sig rikt!

Den 6:e Januari 1759 gifter sig George med Martha Dandridge Custis – En väldigt rik och förmögen änka. Blev då en av Virginias rikaste män. Hon hade över 100 slavar. Egentligen var George emot slaveriet men insåg att det var nödvändigt för ekonomin. Talade ofta om att han inte gillade slaveriet och att han helst sett att det avskaffades. George köpte det senaste modet och hade stora fester. Han spelade också mycket kort och biljard. Han största passion var dock att jaga räv!


Den politiska karriären - En av USA:s grundare

Washington valde tidigt att gå med i politiken och invaldes i Virginias parlament. Han var en stark motståndare till den brittiska regeringens politik och satt också med i den s.k. kontinentalkongressen.Geroge var därför med och signerade den s.k. frihetsförklaringen (The declaration of independence) år. 1776.


Blir överbefälhavare

George var en skicklig talare och hade en lång erfarenhet av det militära. Han lyckades på så sätt bli vald till överbefälhavare för de amerikanska trupperna under det amerikanska inbördeskriget.


Hur gick frihetskriget?

Det gick ibland bra, ibland dåligt.

Han vann till exempelvis vid Boston, men förlorade vid New York.

Han lyckades dock överrumpla britterna vid New Jersey men han blev besegrad i Philadelphia, i ett slag som heter slaget av Brandywine. Vissa ville därför avsätta Washington som befälhavare, men de blev nedröstade.


Frankrike kommer till undsättning

Mot slutet av kriget så kom ändå Frankrike med fartyg, guld och soldater i sista stunden. Mycket tack vare Benjamin Franklin som äntligen lyckats övertala den franska kungen. Deeta hjälpte amerikanarna att vinna vid Yorktown, vilket också sedan skulle ledda till att kriget kunde avslutas.År. 1783 hade amerikanarna lyckats besegra britterna och kriget var nu över.

Dock hade man stora problem med att styra det nya landet så George valde därför att försöka fixa till det hela, genom det s.k. författningskonventet 1787.


Gerorge blir USA:s första president

År. 1789 svär George Washington presidenteden och blir därmed också den första presidenten i USA:s historia. Washington blev omvald 1793. Han avböjde dock att söka till en tredje mandatperiod. Försökte bl.a. minska USA:s skulder och göra ett mer effektivt skattesystem.


George dör

Efter att ha lämnat politiken (år. 1796) fick Washington uppleva bara tre år av lugn & ro på Mount Vernon. Han dog av en halsinfektion den 14 december 1799, 67 år gammal.


—Omtyckt till slutet

När George Washington hade gått bort, var det många som sörjde honom. I USA höll man minnestunder i alla större städer och tusentals människor bar svarta kläder för att hedra hans bortgång. T.o.m. i Frankrike utlyste man 10 dagars ledighet för att sörja på order av Napoleon Bonaparte. I George testamente så frigav han alla sina slavar. Finns många ställen som fortfarande bär hans namn ( Huvudstaden – Washington, delstaten – Washington ) och väldigt många byggnader till hans ära, sjukhus & skolor m.m.


Vidare diskussion

—Hade du hört talas om George Washington förut?

Tycker du att George Washington förtjänade att bli USA:s första president? Varför / Varför inte?


Källor

—World History (A new perspective) av Clive Ponting.

—A History of World Societies av John P Mckay m.flera.

—Alla tiders historia Maxi - Hans Almgren, Börje Bergström, Arne Löwgren.

239 visningar

Comentarios


bottom of page