top of page

Gallerna


Introduktion


Gallerna var en grupp keltiska stammar som bebodde dagens Frankrike, Belgien och delar av Schweiz, Tyskland och Italien. Gallerna spelade en betydande roll i europeisk historia, särskilt i deras motstånd mot romersk erövring. I den här uppsatsen kommer vi att utforska gallernas historia och kultur, deras interaktion med det romerska imperiet och deras arv i dagens Europa.


Gallernas historia och kultur


Gallerna var en samling av löst anslutna keltiska stammar som bebodde regionen som nu är känd som Gallien. Gallerna var kända för sina häftiga krigare och sin särpräglade kultur, som inkluderade en stark muntlig tradition, sofistikerad metallbearbetning och utarbetade religiösa ritualer.


Gallerna registrerades först av grekiska och romerska författare på 300-talet f.Kr. Enligt gamla berättelser var gallerna ett decentraliserat samhälle, med makt som innehas av lokala hövdingar snarare än en central auktoritet. Gallerna var också kända för sin druidisk religion, som involverade dyrkan av naturen, uppoffringar och spådomar.


Interaktioner med det romerska riket


Gallerna kom först i konflikt med det romerska riket på 200-talet f.Kr. när den romerske generalen Scipio Africanus besegrade en gallisk armé i Spanien. Under nästa århundrade utökade den romerska republiken gradvis sin kontroll över Gallien, med den slutliga erövringen som slutfördes av Julius Caesar på 1:a århundradet f.Kr.


Trots deras slutliga nederlag av romarna, gjorde gallerna ett hårt motstånd, med flera berömda strider och uppror. Ett av de mest anmärkningsvärda var de galliska krigen, där Julius Caesar kämpade mot gallerna i åtta år, vilket slutligen resulterade i den romerska erövringen av Gallien.


Arvet från gallerna


Trots deras slutliga nederlag av romarna lämnade gallerna en bestående inverkan på europeisk historia och kultur. Gallernas inflytande kan ses i dagens Frankrike, där många ortnamn, inklusive Paris, härrör från galliska ursprung.


Gallerna spelade också en roll i utvecklingen av det franska språket, med många galliska ord införlivade i franska ordförråd. Den franska regionen Bretagne, som fortfarande är hem för ett keltiskt språk och kultur, tros ha varit bebott av galliska stammar.


Slutsats


Gallerna var en grupp keltiska stammar som spelade en betydande roll i europeisk historia, särskilt i deras motstånd mot romersk erövring. Gallerna var kända för sina hårda krigare, särpräglade kultur och starka muntliga traditioner. Trots deras slutliga nederlag av romarna lämnade gallerna en bestående inverkan på europeisk historia och kultur, med sitt inflytande sett i dagens Frankrike och utanför.


Källor:


Haywood, John. Kelterna: Bronsålder till New Age. Thames & Hudson, 2004.

Pollard, Nigel, red. The Oxford History of Britain. Oxford University Press, 2010.

Lax, André. Gallerna. Blackwell, 1995.

Encyclopedia Britannica. "Gallien." Encyclopedia Britannica, 2023, https://www.britannica.com/place/Gaul. Tillträde 2 april 2023.

History.com Redaktörer. "Julius Caesar." History.com, 2009, https://www.history.com/topics/ancient-history/julius-caesar. Tillträde 2 april 2023.

97 visningar

Vill du komma i kontakt med mig? Skriv här!

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page