top of page

Francisco Pizarro - Den hänsynslösa erövraren av Inkariket.


Francisco Pizarro var en spansk conquistador som är mest känd för sin erövring av Inkariket i början av 1500-talet. I den här uppsatsen kommer vi att utforska livet och arvet efter Francisco Pizarro, med utgångspunkt i flera källor.


Francisco Pizarro föddes i Trujillo, Spanien 1478. Han växte upp i fattigdom och hade liten formell utbildning. Han drogs dock till idén om äventyr och utforskande, och 1509 gick han med på en expedition till Panama, där han livnärde sig som svinherde och soldat.


År 1531 gav sig Pizarro ut på en expedition till Peru, med syftet att utforska och erövra Inkariket. Han anlände till staden Tumbes med en liten styrka soldater, och därifrån började han marschera mot inkahuvudstaden Cusco. Han möttes till en början av misstänksamhet och fientlighet av inkafolket, men han lyckades så småningom vinna stöd från några inhemska stammar, som var i konflikt med inkahärskarna.


Med hjälp av dessa stammar marscherade Pizarro och hans män mot Cusco, där de möttes av inkakejsaren Atahualpa. Pizarro och hans män tog Atahualpa som gisslan och krävde en lösensumma i utbyte mot att han släpptes. Inkafolket betalade lösensumman, men Pizarro förrådde dem och avrättade Atahualpa ändå.


Trots detta förräderi kunde Pizarro så småningom erövra Inkariket, och han etablerade staden Lima som huvudstad i spanska Peru. Erövringen av Inkariket var en brutal och våldsam affär, och många tusen inkafolk dödades eller förslavades.


Arvet efter Francisco Pizarro är komplext och kontroversiellt. Å ena sidan hyllas han som en hjälte och en symbol för spansk erövring och imperialism. Å andra sidan kritiseras han också för sin brutala behandling av urbefolkningen i Peru, och för sin roll i förstörelsen av deras kultur och levnadssätt.


Sammanfattningsvis var Francisco Pizarro en nyckelfigur i historien om spansk erövring och utforskning. Även om hans erövring av Inkariket var en betydande bedrift, var det också en brutal och våldsam affär som hade en förödande inverkan på ursprungsbefolkningen i Peru. Hans arv fortsätter att diskuteras och ifrågasättas idag, och fungerar som en påminnelse om den komplexa och ofta våldsamma historien om europeisk kolonisering i Amerika.


Källor:


Hemming, John. Inkaernas erövring. Harvest Books, 2003.

Prescott, William H. Historien om erövringen av Peru. Penguin Classics, 2004.

Installera om, Matthew. Sju myter om den spanska erövringen. Oxford University Press, 2003.

39 visningar
bottom of page