top of page

Forntida Egypten

Hej där! Här kommer en kort version av forntida egyptens historia. Så om du vill veta mer om pyramiderna och Kleopatra, då har du kommit rätt :)Egypten är en av världens allra äldsta civilisationer. Dalen kring floden Nilen har varit befolkad ända sedan 18 000 f.kr, men det dröjde ända fram till 3500 f.kr innan man hade etablerat ett fungerande jordbrukssamhälle. Detta beror på att klimatet förändrades 6000 f.kr som gjorde dalen torrare och mer gynnsam för jordbruk. 4000 f.kr var många fortfarande beroende av fiske och jakt men jordbruket var nu dominerande. Många byar och städer började nu bildas kring Nilen och man började använda sig allt mer av boskap för olika ändamål. Det är också kring denna period som hövdingar började att bli vanliga. Allt som det egyptiska folket behövde fanns i närheten av Nilen och därför blev aldrig Egypten lika influerat av andra kulturer till skillnad från bl.a. Mesopotamien. Man hade stor tillgång på sten, därav den unika egyptiska arkitekturen. Man hade också lera, timmer, guld och koppar tillgångar i närheten vilket gjorde att Egypten helt enkelt inte hade någon större anledning för att kriga och expandera. Man hade redan allt man behövde för att ha ett fungerande samhälle.


Varför skapades en stor civilisation just vid Nilen?

1. Bördigare mark och därför enklare att odla där!

2. Enklare att frakta varor!

3. Fiske möjligt!


Enandet av Egypten


När Nilen inte längre översvämmade lika stora ytor i början av 3300 f.kr så tvingades jordbrukarna att bli mer organiserade. Detta i sin tur ledde till att hövdingarna fick mer makt och jordbrukarna fick större skördar. 3200 f.kr så var många hövdingar i strid med varandra. Till slut fanns bara två kvar, de som styrde över Övre Egypten och Nedre Egypten.


3050 f.kr så tror man att en hövding vid namn Narmer lyckats besegra sin rival och kröna sig själv till härskare" farao" över hela Egypten. McKay hävdar dock att Egypten enades under en stor kung vid namn Menes redan 50 år tidigare som sägs ha enat Egyptens två halvor dvs. Övre och nedre Egypten.


Ponting tar upp de problem som uppstår med Egyptens tidigare historia och att eftersom Faraon ofta gick under 2 eller 3 namn kan Narmer mycket väl ha varit Menes. Menes sägs också ha varit grundare av huvudstaden Memphis och på grund av stadens strategiska läge så växte den snabbt. Eftersom Egypten bestått av en mängd mindre riken, så alla hade sin unika kultur och det tog 1000 år innan samtliga kulturer hade smält samman och bildat den kultur som vi idag förknippar som egyptisk. Hieroglyferna kom till i början av det s.k. gamla riket en period som sträcker sig 2660-2180 f.kr.


Egyptens historia kan delas in i tre delar:


Gamla riket 2686–2181 f. Kr.


2660-2180 f.kr var en blomstrande period i den egyptiska historien, kulturen och välståndet blomstrade. 2700-2100 f.kr så var floden Nilens översvämningar pålitliga och stabila, detta i kombination med en rik handel skapade detta blomstring enligt Ponting.[

Mellersta riket 2134–1690 f. Kr.


Nya riket 1549–1069 f. Kr.


Hur styrdes Egypten?

Man styrdes av en farao (Både kung och gud) Så en form av militär och religiös diktatur skulle man kunna säga. Prästerna hade dock också en stor makt!

Militärens uppgift var att upprätthålla lag och ordning.

Bönderna var näst längst ner i pyramiden.

Slavarna var de minst värde i det egyptiska samhället.


Vem var den största faraon?

Ramses II? Det sägs att han fick över 100 söner!

Han har ofta betraktats som den farao som förekommer i Gamla testamentet och även Koranen som den som höll Moses och judarna i fångenskap.


Den kändaste faron är nog Tutankhamon, därför att man hittat hans mask i guld som gjorde honom känd över hela världen men han var långt ifrån den mäktigaste faraon. kanske var inte ens guldmasken hans, utan hans mamma Nefertiti. Tutankhamon dog när han bara var 19år gammal. Förmodligen pga. sjukdomar som han fått därför att hans familj ägnat sig åt incest (skaffade barn inom familjen).


En annan känd och mäktig farao är Akhenaton. Han försökte göra sig själv till enda gud (Solguden) men han blev till slut mördad.


Kända kvinnliga faraoner?

Nefertiti – Levde mellan 1370 f.kr. till 1330 f.kr.


Kleopatra - Levde mellan åren 69-30 f.Kr. Beskrivs ofta som intelligent och vacker – Dock kan hennes skönhet ha blivit överdriven. Hon fick först barn med Julius Ceasar. När han blev mördad, så gifte hon sig istället med Marcus Antonius. Tillsammans försökte de att erövra hela Romarriket, men misslyckades och hon valde då att ta sitt eget liv. Hur? Enligt legenden så tog hon sitt eget liv genom att låta en orm bita henne, men ingen vet säkert. Historiker tror att hon kan ha tagit giftet som dryck istället.


Jämställdhet i Egypten

I Egypten var det relativt jämställt mellan män och kvinnor. Både män och kvinnor lyckades bli ledare över landet, s.k. farao. Men det fanns också vissa skillnader. Till exempel så var vissa jobb enbart till för män, så som präster och krigare.


Religion i forntida Egypten

Egypterna dyrkade flera gudar, visa mer betydelsefulla än andra. Gudarna styrde över allt och om man inte fick regn eller sol så berodde det på att man inte offrat tillräckligt. Den mäktigaste guden var Ra, solguden. Det var han som skapade liv, styrde himmelen, jorden och underriket. Amon var en gud lika mäktig som Ra, men eftersom de var så pass lika varandra så ledde det till slut med att man lät dom bilda en gud Amon-Ra.

Egypterna trodde på ett liv efter döden. Enligt den egyptiska religionen så ska Osiris, dvs. dödsguden avgöra om man har levt ett så pass bra och korrekt liv att man förtjänar att komma tillbaka till skaparen " The divine". Faraon styrde hela det egyptiska folket och egypterna ansåg att faraon var en gud i mänskligform. Därför behandlades kungen som en gud och därför ser vi än idag spår på hur stor makt en människa kan ha. Pyramiderna bevittnar inte bara kungens makt utan också hur stark den egyptiska tron var.


Exempel på egyptiska gudar:


Den högsta – Solguden Ra

Anubis - Skyddade de dödas gravar.

Osiris - Domaren som dömde de döda!

Isis – Naturens gudinna

Horus – Krigets gud

Seth – Ondskans gud

Nun – Havets gudinna

Thot – Vishetens gud


Mumier

Både människor och djur! Organen togs bort först. Kroppen balsamerades sedan och lindades. Gjordes redo för ett liv efter döden.


Byggde stora pyramider

Giza pyramiderna (står utanför Kairo) Den största av dem alla – Cheops pyramiden.

Den är hela 146 meter hög!

Den byggdes troligen runt år. 2500-2600 f.kr. som grav till den som då styrde Egypten, vilket var farao Cheops. Det tog ungefär 20 - 30 år att bygga pyramiden. Ungefär 20.000 – 30.000 arbetade med att bygga den, men historiker tror idag inte att det var slavar som gjorde detta utan fria män. Varför? Därför att de då också skulle få det bättre i livet efter döden enligt egyptisk tro. Lite som bra karma för buddhister och hinduer.


Hur byggdes pyramiderna?

Det finns flera olika teorier:

Flera ramper?

En enda stor ramp till toppen?

Den består inte alls av 2 miljoner stenblock utan den är istället fylld med små sten och grus?


Varför byggdes den?

För att göra faraon reda för ett liv efter döden!

Konspirationsteorier: Aliens, Atlantis, det är inte en grav utan en elgenerator.


Social struktur

Egypterna hade ingen fast skatt utan man betalade 1/5 del av sin skörd. Därför slog inte missväxt och liknande så hårt mot det vanliga folket eftersom systemet var anpassningsbart. Det ledde också till att folket fick mer fritid. Man hade inte heller ett vanligt kastsystem utan vanligt folk hade också chansen att nå de högre positionerna i samhället. Nackdelen var dock att man tvingades ställa upp som arbetskraft vid byggandet av pyramiderna, kanalerna och så vidare. Man vart dessutom tvungen att tjäna i armen om faraon befallde så. Faraon var den som skulle hålla ordning och därför fick han också så pass stor makt. Vid 2 tillfällen i historien så lyckades inte faraon och eftersom hela systemet byggde på att faraon upprätthöll riket så blev det kaos och inbördeskrig. Den som siktar mot stjärnorna, faller ofta på ett grässtrå.Kända platser och städer i forntida Egypten

Konungarnas dal

Karnak

Thebe


Egyptierna bedrev stor handel

Köpte timmer, elfenben, ädelstenar, vilda djur, tenn och koppar för att tillverka brons m.m. Sålde själva säd, guld, papyrus och glas!


Upptäckter & uppfinningar

Världens första bildspråk? – Hieroglyfer

Pappret (papyrus) – Över 4500 år gammalt!

De första fartygen

Avancerad medicinsk läkekonst

Glas


Varför gick forntida Egypten under?

Invaderade sjöfolk, förmodligen från medelhavsormådet runt Grekland.

Inre konflikter och kamper om makten - Mellan framförallt faronerna och prästerna.

Attackerades av flera olika riken - Bland annat Persien och sedan av Romarna.


Levde kvar länge!

Blev en del utav Romarriket!

En sedan en del av Östrom (Byzantiskariket)

Sen en del av det muslimska riket och sedan det Osmanska riket.

Tillhörde därefter en viss tid Frankrike och Storbritannien.

Under 1900-talet blev Egyptenn äntligen självständigt igen!


Vidare diskussion

Vad visste du om Egyptens historia sedan tidigare?

Lärde du dig något nytt och isåfall vad?

Vad tycker du om Egyptens historia? Spännande eller tråkig?


Källor - Litteratur

—A History of World Societies av John P Mckay m.flera.

World History (A new perspective) av Clive Ponting

Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

S.O Historia ämnesbok av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Tordai

Svunna riken av Markus Hattstein


Källor - InternetKällor - Dokumentärer

Historisk tv dokumentär: Forntida Egypten

Föreläsning på youtube: 1177 BC - The Year Civilization Collapsed (Eric Cline, PhD)

Historiska hemligheter Säsong 2 - Avsnitt 1: Cheops pyramiden

Historiska hemligheter Säsong 2 - Avsnitt 3: Nefertitis byst

Egypt's Lost Queens (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

Was Cleopatra One Of History's Biggest Killers? Portrait Of A Killer (Ancient Egypt Documentary)

Immortal Egypt: The Road To The Pyramids (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

Immortal Egypt: Zenith (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

Immortal Egypt: Chaos (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

The Nordic Bronze Age / Ancient History Documentary

The Race To Bury King Tut (Egypt Conspiracy Documentary) | Timeline

Oldest Mummies in the World (Archaeology Documentary) | Timeline

Immortal Egypt: Invasion (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

Cleopatra Biography: Ruler of the Ptolemaic Kingdom of Egypt

1 290 visningar

Comments


bottom of page